Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів Туреччини, Чехії й Люксембургу

Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів Туреччини, Чехії й Люксембургу

Фото, відео
Укрінформ
Президент України прийняв вірчі грамоти від новопризначених послів: Турецької Республіки - Мустафи Левента Більгена, Чеської Республіки - Радека Пеха, Великого Герцогства Люксембург -  Рональда Дофінга.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

Урочиста церемонія відбулася на території Національного заповідника «Софія Київська».

Відео: ОП

Під час розмови з Мустафою Левентом Більгеном Президент України привітав дружній турецький народ зі знаменною датою – 100-річчям проголошення Турецької Республіки та побажав подальшого розвитку й процвітання.

Зеленський висловив подяку президенту Туреччини за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах. Він високо оцінив активну участь Туреччини у зустрічах щодо Формули миру на рівні радників з питань національної безпеки, а також її готовність очолити реалізацію пункту Формули щодо продовольчої безпеки.

Окремо обговорили майбутні спільні кроки із забезпечення роботи «зернових коридорів», реалізацію глобальної гуманітарної ініціативи «Зерно з України» та пріоритетні напрями українсько-турецької безпекової взаємодії. Глава держави наголосив на важливій позиції Туреччини щодо подальшого просування євроатлантичних прагнень України.

Читайте також: Посол України в Туреччині зустрівся з головами та представниками громад

Під час спілкування з послом Чеської Республіки Зеленський подякував за всебічну підтримку України в протидії російській агресії, зокрема за готовність Чехії надати спільний із Данією пакет оборонної допомоги. Відбувся обмін думками щодо взаємодії двох держав у оборонній сфері з урахуванням пріоритетних потреб українських захисників, а також посилення співпраці у сфері ОПК.

Президент подякував за підтримку Чехією української Формули миру й висловив сподівання на подальше активне залучення Праги до її практичної реалізації та підготовки Глобального саміту миру. Окрему увагу було приділено питанням європейської та євроатлантичної інтеграції України й важливості підтримки Чехією поступу нашої країни на шляху до ЄС і НАТО. Зеленський позитивно оцінив активну позицію Чехії щодо відбудови України.

Читайте також: В Україні розпочав роботу новий посол Чехії

Під час розмови з Рональдом Дофінгом Президент подякував за підтримку України в боротьбі з російською агресією та відзначив активну особисту позицію прем’єр-міністра Люксембургу. Глава держави також високо оцінив передачу Люксембургом Україні броньованих медичних автомобілів.

Окрім того, Зеленський подякував Люксембургу за участь у зустрічі на рівні радників із питань національної безпеки щодо імплементації української Формули миру, що відбулася на Мальті. Було наголошено на важливості підтримки Люксембургом рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС під час грудневого засідання Європейської ради. Глава держави відзначив необхідність розроблення механізму, який дасть змогу використовувати заморожені Люксембургом російські активи для відбудови України.

Як повідомлялося, 27 вересня Президент України прийняв вірчі грамоти від новопризначених послів Естонії, Словенії, Угорщини та Європейського Союзу.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-