Стефанішина не виключає, що у переговорному процесі країни-члени ЄС підвищуватимуть ставки

Стефанішина не виключає, що у переговорному процесі країни-члени ЄС підвищуватимуть ставки

Укрінформ
Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина не виключає, що у переговорному процесі окремі країни-члени ЄС підвищуватимуть ставки та ставитимуть певні вимоги у власних інтересах.

Таку думку вона висловила в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Рішення по Україні визначить амбітність рішення по решті кран щодо розширення. Кожна з країн ЄС буде підвищувати ставки, торгуватися за свої власні інтереси. Угорщина не виняток у цьому питанні. Ми хочемо відзначити дві речі. По-перше, Європейська комісія підтвердила, що захист прав національних меншин забезпечений до того рівня, який відповідає рівню країн-членів Європейського Союзу та копенгагенським критеріям. Ми зі свого боку передали угорській стороні дорожню карту із нашими пропозиціями, як ми плануємо рухатися. Чекаємо на відповідь, але маємо стриманий оптимізм через те, що в Україні все ж таки була президентка Угорщини, відбувся візит українців у Будапешт. Маємо діалог і сподіваємося, що реальний прогрес та політичні заяви не будуть різнитися», - сказала Стефанішина.

За її словами, нині Україна рухається активно до набуття членства в ЄС. Наприклад, є випередження у межах антикорупційних заходів. Верховна Рада вже розглядає деякі законопроєкти. Наприклад, зареєстрований законопроєкт щодо Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вже є висновок Єврокомісії щодо законодавства про лобізм. «Цей процес буде постійним. І в грудні будуть рішення, і в січні, і в лютому, але зараз важливе політичне рішення», - переконана віцепрем’єрка.

Читайте також: Звіт Єврокомісії щодо України дасть розуміння подальших кроків до ЄС - Стефанішина

Відповідаючи на запитання, чи може так статися, що у грудні не буде політичного рішення від Європейської ради, вона зазначила: «Це неможливо. Звичайно, ми маємо певні застереження, побоювання, певні негативні публічні заяви, наприклад, польських колег, угорських колег. Не знаємо, звідки ще може виплисти критика, але ми були у набагато складнішій ситуації, коли боролися за статус кандидата».

Стефанішина вважає, що наступний місяць Україна проживе дуже активно політично і нас очікуватиме позитивний результат.

Читайте також: Стефанішина: Є передумови, щоб Україна стала членом ЄС і за воєнного стану

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія оприлюднила річну доповідь щодо розширення ЄС, в якій рекомендувала Європейській раді відкрити переговори про розширення з Україною і Молдовою.

Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Єврокомісії, зазначивши, що сьогодні історія України та всієї Європи зробила правильний крок.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль офіційно отримав від посла Євросоюзу в Україні Катаріни Матернової звіт Європейської комісії щодо України в межах пакета розширення ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-