Жодних переговорів щодо України без України - глави МЗС Австрії та Чехії

Жодних переговорів щодо України без України - глави МЗС Австрії та Чехії

Укрінформ
Не може бути жодних переговорів з мирного врегулювання російської агресії без участі України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявили під час пресконференції у Відні у вівторок міністри закордонних справ Австрії та Чехії.

"Я вважаю, що все, що веде до переговорів, є позитивним. Війна і будь-який конфлікт на цій планеті ніколи не вирішувався на полі бою. Це завжди зрештою - за столом переговорів. Але є дуже чітка позиція: ніяких переговорів по Україні без України", - заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

Він також додав, що для переговорів потрібно дві сторони, але зараз цього немає.

Крім того, Шалленберг наголосив на тому, що у майбутньому важливо "створити систему, в якій народ України буде впевнений, що сусід не нападе знову через пару років". "У нас був напад у 2014 році, потім знову жорстокий напад, агресивна війна у 2022 році. Тож це найбільша перешкода, яку ми маємо", - зазначив австрійський міністр.

Він також назвав "цінними" запропоновані української стороною ідеї та заявив про підтримку Формули миру Президента Зеленського. "Ми всі згодні, я вважаю, що мир може бути досягнутий тільки в довгостроковій перспективі за столом переговорів. Але ми ще не там", - додав Шалленберг.

Зі свого боку, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що підтримує все сказане його австрійським колегою.

Читайте також: Австрія розпочинає головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону

"Так, без України не може бути жодних мирних переговорів. І не важливо, де і хто буде закликати до цих справжніх мирних переговорів, якщо в них не будуть брати участь обидві сторони", - сказав він.

Окремо Ліпавський додав, що "Чехія є рішучим прихильником українського мирного плану" та бере активну участь в одній з груп з ядерної безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс застеріг від будь-яких мирних угод із Росією, адже Кремль скористається ними лише як паузою для переозброєння.

Фото: kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-