Кулеба: Україна прагне відновити відносини з Африкою, які ми втратили наприкінці 1990-х років

Кулеба: Україна прагне відновити відносини з Африкою, які ми втратили наприкінці 1990-х років

Укрінформ
Україна хоче відновити відносини з Африкою, які вона втратила наприкінці 90-х років через заглиблення у власні проблеми та потребу зосередитися на поверненні в Європу.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив під час виступу в Університеті Преторії в рамках візиту до Південно-Африканської Республіки, передає Укрінформ із посиланням на МЗС України.

«Ми хочемо відновити відносини, які у нас були — відносини, які ми втратили наприкінці 90-х через заглиблення у власні внутрішні проблеми та потребу зосередитися на нашому поверненні до Європи, до якої ми належимо географічно, історично та культурно», - зазначив міністр.

Кулеба наголосив на важливості підтримки сталих зовнішньополітичних контактів для збереження міцних відносин між країнами.

«Не має бути жодних перерв у відносинах між країнами, як і між людьми, тому що країни за своєю суттю дуже подібні на людей: у них є свої упередження, принципи, свої страхи, амбіції і прорахунки своїх амбіцій. Але перший урок, який слід винести, полягає в тому, що будь-яка перерва в дипломатії значно підвищує ціну повернення до неї», - сказав він.

Під час лекції міністр розповів про виклики сучасного світу, яких зазнає новітня дипломатія. Одним із них є концепція «подвійних стандартів».

Читайте також: Україна змінює підхід до дипломатичної роботи в АфриціКорнієнко

«Війна — це випробування того, у що ви вірите. І якщо ви були щирими та чесними до війни, коли казали, що міжнародне право має значення, а територіальну цілісність і суверенітет кожної країни потрібно поважати, тоді прийде час іспиту, коли вам доведеться відповідати за свої слова. І це найскладніша частина дипломатії — збереження чесності», - зауважив глава українського МЗС.

Серед викликів сьогодення міністр виокремив один із ключових і фундаментальних наративів російської пропаганди - поділ на так звані «Захід» і «Глобальний Південь». На думку глави МЗС України, такий поділ є хибним.

«Чи справедливо буде сказати, наприклад, щодо Африки, що серед африканських країн є одностайність у всіх ключових питаннях міжнародних справ, включно з російською агресією проти України? Ні. Те, як ви голосуєте і як ви підтримуєте відносини з Україною чи Росією, демонструє, що кожна країна особлива», - звернувся міністр до присутніх.

Міністр зазначив, що кожна країна заслуговує на індивідуальне ставлення, а не підведення під спільний знаменник «Глобального Півдня», «Заходу» чи «Півночі».

Читайте також: Кулеба розпочав дводенний візит до Південно-Африканської Республіки

«Існує таке кліше про те, що світ стає фрагментованим і поляризованим. Це правда, що світ стає все страшнішим місцем для життя, але ми повинні жити в ньому, і будемо жити в ньому. Ми маємо бути успішними», - підсумував він.

Як повідомлялося, учора міністр закордонних справ України здійснив перший з 1998 року офіційний візит до Південно-Африканської Республіки. Це вже четверта поїздка чинного глави МЗС України до Африки.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-