Кулеба: Сьогодні заклали перші запобіжники, щоб через реформу ЄС не відкладався вступ України

Кулеба: Сьогодні заклали перші запобіжники, щоб через реформу ЄС не відкладався вступ України

Відео
Укрінформ
На міністерській конференції в Берліні Україна заклала перші серйозні запобіжники того, щоб внутрішня реформа Європейського Союзу не була використана як обґрунтування для відкладання членства України.

Про це заявив журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками міністерської конференції «Більший, сильніший ЄС» в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні ми заклали перші серйозні запобіжники, щоб процес реформ ЄС не використовувався як обґрунтування для того, щоб відкладати в часі членство України в Європейському Союзі. Я дуже чітко сформулював цю думку і бачу, що вона добре зрезонувала в дискусії”, – сказав він.

Кулеба назвав важливим фактором те, що Україна мала можливість висловити свою думку з питань внутрішнього розвитку ЄС, а також запевнив у наявності розуміння, що реформа Євросоюзу не перетвориться на занадто затяжну і таку, яка викликатиме розчарування.

Глава МЗС України переконаний, що процес має бути дуже чітко побудованим: зробив те, що потрібно, досягнув відповідності критеріям – просунувся вперед. У цьому звʼязку він також закликав ЄС провести внутрішню дискусію щодо відмови від права вето в оцінюванні успішності інтеграції країни-кандидата.

“Не може так бути, що для рішень між членами ми відходимо від консенсусу і права вето до кваліфікованої більшості, а у відносинах із кандидатами навпаки зводитимемо нові барʼєри. Ця тема дуже делікатна, і якраз тут я не відчув якогось захоплення, але дуже важливо ставити це питання на порядок денний. І ми сьогодні це зробили”, – поінформував міністр.

Читайте також: Кулеба у Берліні: Україна стане доданою вартістю, а не тягарем для ЄС

Третім питанням, до якого закликав глава української дипломатії, є розробка нової повноцінної політики у сфері оборонних індустрій, яка б також включала країни-кандидати. За його словами, ця тема здобула широку підтримку серед учасників конференції.

“Очевидно, що єдиний шлях уперед – це уніфікація цього ринку. От як є спільний ринок в ЄС, так і оборонна індустрія має бути спільною. Все має бути синхронізовано, щоб не було такої ситуації, коли неможливо дістати запчастини, які виробляються в Європі”, – пояснив Кулеба.

Читайте також: Вступ України відповідає інтересам Євросоюзу - Бербок

Як повідомлялося, в Берліні пройшла міністерська зустріч за ініціативи глави німецької дипломатії Анналени Бербок. На неї запрошені керівники МЗС держав ЄС, країн-кандидатів, зокрема України, а також Грузії, як потенційного кандидата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-