Зеленський назвав три важливі речі, які може зробити українська Формула миру

Зеленський назвав три важливі речі, які може зробити українська Формула миру

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Формула миру, запропонована ним торік, поступово стає глобальною, бо багато хто підтримав її або виявив дієву зацікавленість у роботі з нею.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у виступі на третій зустрічі радників щодо реалізації Формули миру на Мальті, повідомляється на сайті Офісу Президента України.

Глава держави нагадав, що українська Формула миру містить десять пунктів, які охоплюють усі аспекти агресії Росії проти України та які засновані на принципах Статуту ООН, на схвалених світом резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

"Що головне може зробити Формула миру? Дуже важливі речі. Перше: Формула миру забезпечує повну силу Статуту ООН для припинення агресії проти нашої держави та усунення її наслідків, а отже, згодом може стати взірцем для аналогічного забезпечення повної сили міжнародного права у разі інших агресій. Друге: Формула миру дає змогу кожній країні стати лідером у своїй частині зусиль із повернення миру та відіграти самостійну роль у співтворенні миру. І третє: наші спільні зусилля закладають нову світову традицію єднання – такого єднання, яке, допомагаючи завершити війну одній країні, допомагає нам навчитися, як завершувати всі війни", - сказав Зеленський.

Читайте також: На Мальті розпочалася зустріч щодо української Формули миру - Єрмак

За його словами, попри те, що одна війна не схожа на іншу, Формула миру може й має бути універсальною.

"Потрібен спільний план її реалізації, щоб відображати не ту чи іншу національну позицію, а позицію людей, усього людства. Такий спільний план дій маємо підготувати в межах нашої взаємодії та згодом вийти з ним на Глобальний саміт миру – на рівень лідерів, – затвердити й реалізувати. Заради миру. Заради захищеності кожного народу від воєн", - наголосив Президент.

Він подякував кожній державі та міжнародній організації, які долучилися до зустрічі на Мальті. Загалом, як зазначив Зеленський, майже 70 світових субʼєктів уже приєдналися до процесів щодо Формули миру.

Читайте також: Китай пропустить саміт щодо Формули миру в Україні - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, за дорученням Президента України Володимира Зеленського керівник ОП Андрій Єрмак на полях третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики на Мальтірозпочав консультації з Нідерландами щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії відповідно до Спільної декларації про підтримку України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-