Мецола: Депутати України та Молдови могли б приєднатися до Європарламенту як спостерігачі

Мецола: Депутати України та Молдови могли б приєднатися до Європарламенту як спостерігачі

Укрінформ
Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола запропонувала, щоб українські та молдовські законодавці отримали можливість приєднатися до роботи парламенту як члени-спостерігачі, поки обидві країни очікують офіційного вступу до ЄС.

Про це вона сказала в інтерв’ю Politico, передає Укрінформ.

За її словами, «якщо країна прагне до Європи, то Європа має широко відчинити свої двері».

Вона припустила, що державам-кандидатам, які активно працюють для приєднання до Євросоюзу, може бути запропоновано низку політичних та економічних переваг – від пільг на єдиному ринку до участі у молодіжній програмі Erasmus.

«Ми навіть можемо піти далі, давши їм можливість направляти депутатів-спостерігачів до (Європейського – ред.) парламенту – це речі, які важливі для громадян. Це залежить від того, що станеться у грудні... Розширення завжди було найсильнішим геополітичним інструментом Євросоюзу», – сказала Мецола.

Читайте також: Шмигаль сподівається, що уряд Німеччини підтримає початок перемовин про вступ України в ЄС

Вона наголосила, що це питання їй потрібно проговорити з політичними групами парламенту та розглянути можливість зробити аналогічну пропозицію шести західнобалканським країнам-кандидатам.

Депутати-спостерігачі в Європарламенті від України та Молдови не матимуть права голосу і висуватимуться, а не обиратимуться.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія прокоментував виданню цю ідею. «Ми насправді дуже цінуємо цю ідею», – сказав він, додавши, що принаймні 30 політиків у парламенті хотіли б скористатися такою можливістю.

Відповідаючи на запитання про ризик виникнення хибних надій на те, що Україна зможе вступити до ЄС швидше, ніж це реально, Мецола сказала: «Кожна країна має свій шлях». Вона додала, що, зокрема, Мальті знадобилося десять років для вступу до ЄС.

Президентка ЄП також високо оцінила швидкий прогрес України у відповідях на запитальник для отримання статусу кандидата на вступ в ЄС.

Читайте також: Єрмак обговорив із Мецолою імплементацію української Формули миру

Як повідомлялося, торік ЄС визнав Україну та Молдову офіційними країнами-кандидатами, незабаром після того, як Росія вторглася в Україну.

Лідери ЄС мають ухвалити рішення про офіційне відкриття переговорів про вступ України та Молдови на грудневому саміті після того, як вони проаналізують звіт Європейської комісії, що містить оновлену інформацію про всі країни, які чекають свого часу на вступ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-