Єврокомісія опублікує оцінку щодо вступу України в ЄС 8 листопада - Reuters

Єврокомісія опублікує оцінку щодо вступу України в ЄС 8 листопада - Reuters

Укрінформ
Керівництво Європейського Союзу має намір представити 8 листопада звіт, в якому нададуть оцінку прогресу, досягнутому Україною в її заявці на членство.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на трьох чиновників.

Оцінка буде опублікована у щорічному звіті Європейської комісії, в якому детально опишуть, наскільки країни, які прагнуть приєднатися до блоку, просунулися у виконанні необхідних економічних, правових та інших критеріїв.

Очікується, що під час саміту лідерів ЄС 14-15 грудня буде прийнято рішення про початок офіційних переговорів про членство з Україною, що є головним пріоритетом для Києва.

Читайте також: Україна максимально швидко виконала рекомендації для початку переговорів про вступ у ЄС - Зеленський

Ймовірно Київ отримає позитивну рекомендацію, можливо за додаткових умов, пов'язаних із боротьбою з корупцією та правами національних меншин, причому останнє питання було порушене Угорщиною.

Щодо інших кандидатів, то цього тижня чиновник ЄС заявив, що подібна рекомендація може бути надана Молдові.

Щодо Грузії, то, за словами співрозмовника, "журі ще не вирішило", чи отримає вона офіційний статус кандидата.

Будь-які рішення про розширення вимагають одностайної підтримки всіх членів блоку, чого, на думку чиновників і дипломатів ЄС, може бути важко досягти від країн на Західних Балканах. Натомість, за словами співбесідників видання, регіон може отримати додаткову фінансову допомогу від перегляду спільного бюджету блоку, що також має бути вирішено на грудневому саміті.

Читайте також: Віцепрезидент Європарламенту закликав країни ЄС схвалити початок перемовин про вступ України

Пропозиція Комісії щодо перегляду включає виділення 50 мільярдів євро на підтримку України до 2027 року, а також виділення ще 15 мільярдів на боротьбу з нелегальною імміграцією.

Бюджетні рішення також вимагають одностайності в блоці, і деякі країни-члени попросили збільшити витрати на боротьбу зі стихійними лихами, такими як лісові пожежі та повені, повідомляють джерела.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський зазначив, що Україна максимально швидко виконала сім рекомендацій Європейської комісії для початку офіційних переговорів про членство в Європейському Союзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-