Україна максимально швидко виконала рекомендації для початку переговорів про вступ у ЄС - Зеленський

Україна максимально швидко виконала рекомендації для початку переговорів про вступ у ЄС - Зеленський

Укрінформ
Україна максимально швидко виконала сім рекомендацій Європейської комісії для початку офіційних переговорів про членство в Європейському Союзі.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під онлайн-виступу на засіданні колегії Єврокомісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми прагнемо, щоб від "сірої" геополітичної зони не залишилось і сліду. Україна максимально швидко рухалася шляхом виконання семи рекомендацій Єврокомісії, які були надані, щоб уможливити політичне рішення вже цього року для відкриття переговорів щодо членства. Ми зробили чимало. Я б сказав, що набагато більше, ніж можна було очікувати від держави, що зазнала повномасштабної агресії. Втім, Україна не звертається за політичними знижками, а демонструє необхідний політичний темп, адже ми поділяємо підхід, що рішення мають базуватися на індивідуальних досягненнях країн, які прагнуть стати членами Європейського Союзу", – зазначив глава Української держави.

Він презентував учасникам засідання колегії Європейської комісії перебіг виконання Україною відповідних семи рекомендацій.

По-перше, Зеленський розповів про реформу конституційного судочинства. "Ми ухвалили й розпочали імплементацію закону про відбір суддів Конституційного Суду, що відповідає висновкам Венеціанської комісії. Вже є група експертів, яка оцінюватиме кандидатів: троє експертів призначені на основі пропозицій від наших міжнародних партнерів як гарантія відкритості й чесності відбору суддів. І ми розпочинаємо конкурс", – поінформував він.

По-друге, глава Української держави відзначив реформу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Він зауважив, що перезавантаження цих органів запустило процес оновлення всієї судової системи України.

Читайте також: Членство України в ЄС відповідає стратегічним інтересам Угорщини - Кулеба

По-третє, Зеленський повідомив про здійснення антикорупційної роботи, зокрема про ухвалення закону про відновлення електронних декларацій посадовців та їх перевірок у час воєнного стану. Президент України наголосив, що декларації мають бути публічними. "Затверджено Державну антикорупційну програму. І ми посилюємо наявну антикорупційну архітектуру", – додав він.

По-четверте, Президент України розповів про забезпечення відповідності українського законодавства вимогам FATF. У цьому контексті Зеленський акцентував на ухваленні закону про політично значущих осіб.

По-п’яте, глава Української держави поінформував про роботу щодо захисту суспільства й держави від зловживань, які інспіруються олігархами, для чого ухвалено антимонопольне законодавство.

По-шосте, він зазначив на узгодженні українського законодавства у сфері медіа з нормами Євросоюзу.

По-сьоме, Зеленський окреслив дії України в контексті утвердження захисту прав національних спільнот. "Вже ухвалені відповідні законодавчі зміни, зокрема закон про національні меншини, та розроблено чітке бачення наступних кроків у освітній сфері. Є й державна цільова програма "Єдність у різноманітті". Усе це відкриває нові й широкі можливості для національних спільнот. І разом із представниками спільнот ми забезпечимо дотримання найвищих міжнародних стандартів у цій сфері", – підкреслив Президент.

Читайте також: Віцепрезидентка Єврокомісії побачила прогрес України у виконанні критеріїв щодо членства в ЄС

Зеленський наголосив, що топпріоритет України – готовність уже цього року до політичного рішення про початок переговорів щодо членства в ЄС. "Сподіваюся, що й для Євросоюзу також. Ми заклали міцну основу для цього. Мета зараз особлива. Якщо можемо позбутися "сірих" геополітичних зон, ми повинні зробити це", – резюмував глава Української держави.

Як повідомляв Укрінформ, 23 жовтня Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна найближчими днями отримає письмову оцінку виконання рекомендацій Європейської Комісії для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-