Законопроєкт про заборону релігійних організацій, повʼязаних із РПЦ, пройшов перше читання у ВР

Законопроєкт про заборону релігійних організацій, повʼязаних із РПЦ, пройшов перше читання у ВР

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов‘язаних з Російською православною церквою (РПЦ).

Про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За його словами, ухвалення проєкту закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" (№8371) у першому читанні підтримали 267 парламентаріїв.

Документом передбачається унеможливлення діяльності релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної структури, керівний центр якої знаходиться в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Діяльність відповідних релігійних організацій, згідно з текстом законопроєкту, може бути припинена в судовому порядку за адміністративним позовом або Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), або прокурора.

Читайте також: На співпраці з Росією та продажу зброї з початку війни викрили понад 60 кліриків УПЦ МП

Передбачається, що ДЕСС має проводити релігієзнавчі експертизи щодо виявлення підлеглості у канонічних та організаційних питаннях із центрами впливу релігійної організації, що знаходить на території держави-агресора. За результатами проведення релігієзнавчої експертизи Державна служба з етнополітики та свободи совісті видаватиме приписи щодо усунення порушень у місячний строк з дня їх видання. У разі невиконання релігійними організаціями отриманих приписів у встановлені строки ДЕСС матиме право звертатися до суду з адміністративним позовом щодо припинення діяльності відповідних організації.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо діяльності в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ (МП). Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей документ у першому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-