Рада цього тижня може взятися за заборону релігійних організацій, пов'язаних із РПЦ

Рада цього тижня може взятися за заборону релігійних організацій, пов'язаних із РПЦ

Ексклюзив
Укрінформ
Верховна Рада упродовж цього тижня може розглянути в першому читанні урядовий законопроєкт щодо заборони релігійних організацій, пов'язаних з Російською православною церквою (РПЦ).

Про це заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу", заступниця керівника Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила в коментарі Укрінформу.

"Ми розраховуємо, що урядовий законопроєкт (щодо заборони релігійних організацій, пов'язаних з РПЦ) буде проголосований у першому читанні вже цього тижня, найближчими днями. Ми домовилися, що це питання стоятиме першим після голосування за висновки і пропозиції до проєту закону про Державний бюджет України на 2024 рік (№10000/П)", - зазначила Кравчук.

Народна депутатка підкреслила, що урядовий законопроєкт – єдиний із запропонованих, який підтримала Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. Окрім того, за її словами, цей документ відповідає європейському законодавству.

Читайте також: Понад 80% громадян України хочуть заборонити УПЦ МП - Княжицький

Водночас голова політичної партії "Слуга народу", заступниця керівника однойменної парламентської фракції Олена Шуляк заявила, що питання заборони релігійних організацій, пов‘язаних із Російською православною церквою, не викликало розколу у Верховній Раді.

"Я думаю, що цілком реально ухвалити цей законопроєкт. Не бачу жодного розколу в цьому питанні. Я не отримувала жодного дзвінка, некоректної інформації або погроз… Мені здається, що це надумана історія про розкол і негаразди у Верховній Раді", – зазначила Шуляк.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо діяльності в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП. Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей документ у першому читанні.

Читайте також: На співпраці з Росією та продажу зброї з початку війни викрили понад 60 кліриків УПЦ МП

Раніше народні депутати зареєстрували у парламенті подібний законопроєкт – №8221 "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій". Гуманітарний комітет також рекомендував Верховній Раді ухвалити цей документ у першому читанні.

Голова ВР Руслан Стефанчук 23 вересня 2023 року висловлював сумніви, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності УПЦ МП, якщо відповідні законопроєкти будуть винесені на голосування.

Читайте також: ПЦУ: сучасна церква, в якій є і демократія, і людяні відносини

5 жовтня стало відомо, що під зверненням до спікера українського парламенту щодо внесення в зал для голосування законопроєкту про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних із РПЦ, підписалися 226 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-