Підтримка України є головною темою зустрічі у Гранаді - Урсула фон дер Ляєн

Підтримка України є головною темою зустрічі у Гранаді - Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Головною темою саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді буде підтримка України.

Про це президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала журналістам перед початком саміту Європейської політичної спільноти, передає кореспондент Укрінформу.

“Це вже втретє у центрі нашої дискусії наша підтримка України. І це також символізує сильну підтримку європейської політичної спільноти України”, - підкреслила фон дер Ляєн.

Вона привітала участь у зустрічі Президента Володимира Зеленського та наголосила на тому, що європейські лідери відправили російському президенту Володимиру Путіну “рішуче послання”, що “від Дубліна до Кишинева не терпимо агресії проти суверенної держави”.

Президентка Єврокомісії наголосила також, що ЄС працює над пакетом допомоги Україні до 2027 року.

“Тут, у Європейському Союзі, ми працюємо над пакетом обсягом 50 мільярдів євро для України на 2024–2027 роки. Це дуже важливо, оскільки Україні потрібна передбачуваність і надійність прямої бюджетної підтримки”, - сказала вона.

Іншим важливим питанням саміту стане енергетика та позбавлення енергетичної залежності від Росії.

“У нас була масштабна енергетична криза через шантаж Росії викопним паливом. Ми подолали цю кризу. Ціни різко впали, і, що найголовніше, наші сховища заповнені, і ми створили спільну платформу, щоб разом купувати газ. Це великий успіх”, - сказала президентка Єврокомісії.

Читайте також: Зеленський у Гранаді: Головний виклик - зберегти єдність Європи

За її словами, ЄС позбувся залежності від російського викопного палива, інвестувавши значні кошти у відновлювані джерела енергії.

“Минулого року вперше Європейський Союз зміг виробити більше електроенергії з відновлюваних джерел енергії вітру та сонця, ніж з газу”, - наголосила вона.

Також на зустрічі в Іспанії обговорюватиметься ситуація в Нагірному Карабаху та Вірменії, додала фон дер Ляєн.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський сьогодні, 5 жовтня, з візитом відвідує Іспанію, де візьме участь у саміті Європейської політичної спільноти та проведе низку двосторонніх зустрічей.

Участь у зустрічі Європейської політичної спільноти в Гранаді беруть пів сотні лідерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-