Україна повинна захищати свої інтереси у спірних ситуаціях з іншими країнами - експерт

Україна повинна захищати свої інтереси у спірних ситуаціях з іншими країнами - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що відстоювання Україною своїх інтересів у спірних ситуаціях з іншими країнами є ознакою її суб’єктності і абсолютно нормальним процесом, якого не треба соромитися.

Таку думку він висловив в інтерв’ю Укрінформу

«Коли країна стає суб'єктною, а Україна такою стала, вона намагається відстоювати свої інтереси. Раніше ми казали: «Навіщо псувати відносини з тією чи іншою країною? Давайте погодимося на їхні умови». Так, вони потім не виконали обіцянку, ну, що вдієш, пробачимо. Але ситуація має мінятися. Ми можемо і повинні захищати свої інтереси цивілізованими методами», - сказав Семиволос.

Він додав, що звернення до суду і рішення, які ухвалюються на рівні глави держави чи МЗС, якщо протилежна сторона порушує взяті на себе зобов'язання, – це цивілізований метод. 

«Я вважаю, що не можна постійно грати в одні ворота», - наголосив експерт.

Директор Центру близькосхідних досліджень зауважив, що ми вчимося, «можливо, робимо помилки на цьому шляху, можливо, десь треба було не так гостро ставити питання або прибрати емоції».

Читайте також: Польща закликає Україну відкликати скаргу із СОТ щодо експорту збіжжя

«Я не кажу, що Україна бездоганно робить свою справу. Але якщо ми говоримо, що захищаємо свої інтереси, то цього аж ніяк не треба соромитися. Це нормально. Ізраїль захищає свої інтереси? А Польща? А Угорщина? А ми повинні сидіти і казати: «Так, звісно, ми від вас залежні, гаразд, робіть так, як ви бажаєте»? Ми ж не просто з якогось дива вирішили вступати в конфлікт. Адже є ж правила, є підписані угоди, які порушуються», - констатував експерт. 

Як повідомлялося, Україна подала позов до Світової організації торгівлі проти Польщі, Словаччини та Угорщини через їхню відмову зняти заборону на українську сільськогосподарську продукцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-