Україна має сформувати запит світу на політику щодо поневолених народів - депутат

Україна має сформувати запит світу на політику щодо поневолених народів - депутат

Укрінформ
Завдання української влади — формувати українську політику щодо поневолених народів і сформувати запит на таку політику в світі.

Про це зазначив перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики, народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Юрчишин під час пресконференції в Укрінформі.

«На даний момент наше завдання — це формувати українську політику щодо поневолених народів і сформувати запит на таку політику в світі», - зазначив він.

Читайте також: Культура для імперій – тільки один із інструментів експансії та асиміляції поневолених народів

Депутат повідомив, що наразі Тимчасова спеціальна комісія з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації, активно веде діалог та співпрацює з тими країнами, «хто бачить потребу створення політики стосовно поневолених народів, і активно цьому сприяє».

«Буквально на днях відбувся візит нашої парламентської делегації до Республіки Литва, і є попереднє узгодження, що в Литовському парламенті буде створено міжфракційне об'єднання чи комісія стосовно питання поневолених народів», - поінформував Юрчишин.

Читайте також: Довідник офіцера зс рф з грифом “Для службового користування”: якими правилами рашисти керуються в бою

Політик також додав, що його колега, народний депутат, член депутатської групи «За майбутнє» Ігор Гузь, веде активну співпрацю з Литвою в цьому напрямку.

Водночас він зауважив, що зацікавленість в напрямку такої співпраці висловлюють політики різних країн, в різному форматі, «але ми розуміємо, що роботи ще дуже багато».

Юрчишин також висловив думку, що Україна може бути модератором в даній галузі співпраці, «але точно не зможе бути тим, хто замінить слово поневолених народів».

«Ми фактично сприяємо тому, що західний світ проголосив своєю ключовою цінністю - це забезпечення прав людини, зокрема через права народів на самовизначення. Тому на національному рівні ми активно працюємо, з профільними структурами, як спеціальними, так з інституціями, які мають формувати політику зовнішню. Дуже сподіваємося, що активно включимося в комунікацію з Офісом Президента, оскільки багато в сфері зовнішньої політики – відповідальності президента», - резюмував перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики.

Читайте також: Штайнмаєр: Справедливий мир в Україні – більше, ніж просто відсутність війни

Як повідомляв Укрінформ, 24 серпня Верховна Рада утворила Тимчасову спеціальну комісію з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-