Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Довідник офіцера зс рф з грифом “Для службового користування”: якими правилами рашисти керуються в бою

Довідник офіцера зс рф з грифом “Для службового користування”: якими правилами рашисти керуються в бою

Укрінформ
Відразу впадає у вічі, до чого готували російську армію з 2017 року

У ході успішних наступальних операцій ЗС України у районі селища Роботино Запорізької області та захоплення російських позицій – було знайдено довідник офіцера армії росії з грифом «Для службового користування».

Довідник включає важливу для офіцера інформацію, яка йому знадобиться для організації наступу, оборони та побуту довіреного йому підрозділу. Хоча довідник і 2017 року, актуальність інформації від цього не зменшується, адже російські військові керівники нічого новішого поки не винайшли, пише Inform Napalm.

Він дає розуміння правил, якими керуються росіяни у бою. Знаючи їх, можна легко передбачити дії окупантів і зробити їм несподівані сюрпризи. Передбачення дій ворога – вже півдороги до перемоги над ним.

ЩО ВКЛЮЧАЄ ЦЕЙ ДОВІДНИК?

«Душа – Богу, серце – жінці, обов’язок – Батьківщині, честь – нікому!»

Саме так можна схарактеризувати всю вступну частину довідника, де проводиться історичний екскурс російською військовою думкою. Насправді готується ідеологічний ґрунт для контролю та покори. Самим офіцерам надають аргументаційні напрямки, за допомогою яких можна маніпулювати особовим складом та відправляти його на забій у чужій країні.

Однак чи то російським офіцерам начхати на свою честь, чи то в російській армії все навпаки, як і в романі-антиутопії «1984» Оруелла, всі дії російських офіцерів у різних сучасних війнах – прямий доказ антагонізму до вказаного прислів’я. Грозний, Алеппо, Буча, Ірпінь, Бахмут та багато інших міст запам’ятали, що таке «честь» російського офіцера. Зґвалтування, грабежі, вбивства цивільних… Все настільки масове, і повсюдно, що складається враження, ніби їх саме цього й навчали.

Скрізь, де ступали російські чоботи – там біль та страждання. Питання навіть не у фізичній потребі чи інстинктах смерті та Еросі за Фрейдом. Насильство з боку російських солдатів і офіцерів більше схоже на винищувальний порив орди, націленої знищити все, що краще від них. «Хто Вам дав право жити краще, ніж ми?», – запитав одного разу російський офіцер. Вже в самому питанні полягає та ненависть, в ім’я якої вони робили ті страшні злочини проти людства та людяності.

«Немає нічого гіршого за нерішучість. Краще гірше рішення, ніж коливання чи бездіяльність. Втрачений момент не повернеш», – йдеться у Кодексі честі офіцера російської армії. Швидше за все, ключовими словами тут є «краще найгірше рішення». У цій фразі російська військова думка вже допускає безчинства і свавілля. І це – у кодексі честі.

Від ідеологічних переконань довідник повертається до нагальних питань.

СХЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН ТА ТТХ ТЕХНІКИ УМОВНОГО ПРОТИВНИКА

Відразу ж впадає у вічі, до чого готували російську армію у 2017 році. Все виглядає так, ніби кремлівські та військові начальники справді вірили у підготовку до війни з НАТО. У довіднику представлені схеми організації бойових підрозділів США та ФРН, власне мотопіхотних та танкових бригад та батальйонів. Також надано тактичні нормативи армії США та ФРН такі як: фронт наступу та оборони підрозділів, глибина бойових порядків, головні завдання під час проведення різних загальновійськових операцій. Таку інформацію складно знайти у загальному доступі.

Фахівці генерального штабу росії та міністерства оборони, які складали довідник, вважали за необхідне також інформувати офіцерів середньої ланки про основні тактико-технічні характеристики озброєння та військової техніки противника: стрілецької зброї, танків, бойових машин піхоти, бронетранспортерів, артилерії, мінометів, основних бойових літаків та вертольотів.

З одного боку, фактом є те, що перерахована в довіднику техніка, – поки крім авіації, – чи це танки Leopard або Abrams, САУ M109A2 або PzH 2000, БМП M2АЗ Bradley або Marder, ті самі Javelin, – це те озброєння, з яким армія рф наразі стикається щодня в Україні. Але також факт, що російські військові начальники не до України готувалися, у своїй бурхливій уяві вони збиралися захопити Київ за 3 дні, а всю Україну або більшу її частину за два тижні і, ймовірно (можливо після деякого перепочинку), піти далі на Польщу чи країни Балтії. Колективному Заходу слід прийняти як аксіому: рф рано чи пізно напала б на одну з країн НАТО, випробувавши блок на міцність задекларованих цінностей. Можливо, спочатку гібридно, як на Донбасі 2014 року. Можливо, не сама, а в коаліції з Іраном чи навіть Китаєм. Але росіяни точно напали б, використавши при цьому як передові частини населення поневолених і окупованих територій. Довідник – прямий тому доказ! Їхні плани зірвала та зруйнувала Україна й український народ. У здатність якого вистояти у перші тижні російської агресії не вірили ні прямі вороги у Кремлі, ні друзі у країнах Заходу. І тому цей етап війни найважливіший та переломний. Тому що всі постачання справді серйозних західних озброєнь розпочалися лише після демонстрації сили духу українського народу.

У ДОВІДНИКУ ПРЕДСТАВЛЕНІ ОСНОВНІ ВИЗНАЧЕННЯ: ОБОРОНА, НАСТУП, КОНТРНАСТУП, БІЙ, УДАР, ВОГОНЬ, МАНЕВР, ОХОПЛЕННЯ, ОБХІД ТА ІН.

Довідник бере дані з Бойового статуту Сухопутних військ, частина 2 (батальйон, рота). Вказуються алгоритм дій командира після ухвалення рішення, основні тактичні нормативи російського батальйону в обороні й у наступі, схема розгортання батальйону (роти) до передбойового і бойового порядків, формули розрахунку маршу, подолання похідним порядком перешкод, зосередження (втягування) військ у новий район. Довідник пояснює у деталях спосіб бойового мислення російських військових командирів. Звичайно, практично все взято із Бойового статуту сухопутних військ Збройних Сил СРСР. Російські командири зразка 2017 року докорінно мислили категоріями часів Другої Світової з підготовки та ведення загальновійськового бою.

Російські військові багато уваги приділяють паперовій роботі. У довіднику представлені зразки план-конспектів проведення занять з тактики, вогневої підготовки, водіння, підготовки зв’язку, інженерної підготовки, РХБ-захисту, військової топографії, стройової та фізичної підготовки.

У контексті переліку занять слід зазначити два ключові моменти: немає тактичної медицини та психологічної підготовки.

Ахіллесова п’ята російської армії – медицина. Відразу ж впадає у вічі російський підхід – солдат повинен бігати, стріляти, орієнтуватися навколо і добре копати, а головне – берегти техніку. Який у нього стан здоров’я – не має значення, для влади та військових керівників він – витратний матеріал. Російська система бойової підготовки майже не передбачає час на тактичну медицину для порятунку поранених у бою.

Цікаво, що головним нововведенням Української армії 2014 року стало всеосяжне застосування правил такмеда. Тактичні аптечки стали невід’ємним елементом екіпірування українського воїна.

У той же час у російському окопі навіть у 2023 році важко знайти хоча б окремі побутові елементи медзабезпечення – бинт, джгут, трохи таблеток. Це свідчить про те, що у російському військовому мисленні немає діла до виживання солдата. Він – розхідник, його головне завдання – не вижити, а виконати бойове завдання. Як неодноразово заявляли російські пропагандисти – у росії величезний людський резерв. «Баби ще народять».

Другий важливий момент – російським командирам немає діла до того, що відчувають солдати, їм не важливий його морально-психологічний стан. Адже психологічна підготовка як предмет також відсутня у системі підготовки російських солдатів, згідно з довідником. Замість неї розвинуто систему ідеологічної підготовки. Простими словами, солдат знає, хто ворог, і має вкладені в підсвідомість переконання, чому його потрібно вбивати, а те, що солдат при цьому відчуває, зовсім не має значення. Також солдат не повинен думати – лише виконувати наказ. Звідси й корінь моральної потворності більшості російських військовослужбовців. Як особистості вони мізерні, всі вони – маленькі гвинтики великої державної машини. Відчуття свободи особистості у них зовсім відсутнє, тоді як превалює колективне мислення. Він має померти за Батьківщину, тобто за владу та її ідеї, якщо не про світове панування, то хоча б панування у всій Східній Європі та Україні особливо. Звідси й усюди «м’ясні штурми». Звідси і безособовий підхід: мародерить, гвалтує і здійснює інші військові злочини не тільки російський солдат, а вся російська армія загалом. Вседозволеність з боку начальства породжує впевненість у особистій безкарності.

Довідник офіцера окупаційних військ в Україні надає тактико-технічні характеристики російської техніки та озброєння.

● танки: Т-90А, Т-72БЗ, Т-80, БМП-З, БМП-2, БМП-1, БМД-4, БМД-2М, БМД-1П, БТР-80, БТР-82А, БТР-90;
● літаки дальньої авіації: Ту-22мЗ, Ту-160, Ту-95мс;
● літаки винищувальної авіації: МіГ-31, МіГ-29, Су-27, Су-24, Су-25;
● основні бойові гелікоптери: Мі-24, Мі-25, Мі-28, Ка-52;
● засоби ППО: С-ЗООПС, С-300ПМ, С-300В, С-400, ПАНЦИР-С1, ПАНЦИР-С2 та багато інших.

Це чудова методичка для військових, де коротко представлені всі необхідні під час бойових дій дані про російську техніку. Довідник також буде корисним для цивільних, які регулярно дивляться військові зведення, щоб зрозуміти велику кількість незрозумілих абревіатур. Маючи його під рукою, легко можна орієнтуватися в номенклатурі російських озброєнь. У книзі все є доступним і коротко пояснюється.

Також у довіднику надано відповіді на суто побутові питання російського військового.

Ієрархія військових звань; порядок надання відпусток, звільнення з військової служби; порядок укладання договору, їх види та строки, дострокове припинення договору; пільги для військовослужбовців; інструктажі; порядок роботи командира військової частини під час розслідування випадків травмування та іншої шкоди здоров’ю військовослужбовців (з втратами праці); порядок роботи командира військової частини під час розслідування події чи злочину, пов’язаного із загибеллю (смертю); правила оформлення службових документів: рапорт, особистий план роботи командира на тиждень місяць; основні норми продовольчих пайків; правила носіння символів відмінності; основні положення щодо дотримання особистої та суспільної гігієни; норми речового забезпечення та ін.

Важливо розуміти, що служба в армії – це багатовекторний світ. Сьогодні військовий може сидіти у пункті постійної дислокації (ППД), де діють одні правила (караульна служба та вбрання, фарбування бордюрів, стройовий огляд…), але вже завтра він може потрапити до зони проведення так званої «сво», а насправді – найбільшої війни у цьому столітті, де побут зовсім інший (копання окопа, обстріли, поранення, загибель…). Військове життя відрізняється від цивільного, військовослужбовці мислять інакше. І щоб їх розуміти, потрібно зрозуміти правила, за якими вони живуть. Звичайно ж, розуміння не в цілях емпатії – яке тут може бути співпереживання з ворогом, – а з метою на нього впливати всіма можливими способами.

Крім усього іншого, довідник включає додатки, в одному з яких зазначені основні умовні позначення, що застосовуються на військових картах. Для військових – нічого нового, але для цивільних – ключ до цілого джерела інформації за умови доступу до російських військових документів. Таке, до речі, нерідко буває.

В цілому довідник офіцера дає відповіді на багато питань: чому російська армія в XXI столітті вторглася в незалежну державу, чому вони так погано воюють і мерзотно поводяться, кого російські офіцери повинні вважати ворогом. З 2017 року багато що змінилося, але не сама суть російської армії. Росіяни замість покращення рівня життя та благоустрою своєї величезної території продовжують вести загарбницькі війни та нападати на сусідні держави і в цьому їх правителям бачиться справжній шлях для російського громадянина, солдата та офіцера.

Інформаційний спротив

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-