ЄС наближається до критичного моменту в підтримці України - МЗС Литви

ЄС наближається до критичного моменту в підтримці України - МЗС Литви

Укрінформ
ЄС наближається до "критичного моменту" після того, як політичні зрушення у США та Словаччині поставили під загрозу підтримку України з боку ЄС та НАТО в умовах військового вторгнення РФ.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, повідомляє CNN.

"Міністр закордонних справ Литви сказав, що ЄС переживає "критичний момент" після того, як політичні зрушення у США та Словаччині поставили під загрозу односторонню підтримку України з боку ЄС та НАТО на тлі вторгнення РФ", - йдеться у повідомленні.

За словами Ландсбергіса, події минулих вихідних (у США та Словаччині - ред.) "посіяли сумніви" щодо підтримки України.

"Багато меседжів, відправлених з Брюсселя, Вашингтона чи інших місць, здатні посіяти сумніви у серйозності наших намірів", - сказав він на зустрічі очільників МЗС ЄС.

Читайте також: Боррель назвав війну РФ проти України екзистенційною загрозою для європейців

Ландсбергіс висловив сподівання, "що сьогоднішня зустріч зможе це виправити та надіслати дуже ясний, кришталево ясний сигнал про те, що Європа буде з Україною до цієї перемоги".

Міністри закордонних справ Франції, Ірландії та Румунії також підтвердили підтримку Києва.

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колона попередила Росію, щоб вона не розраховувала на "втому" країн ЄС від їхньої підтримки України.

Її румунська колега Луміниця Одобеску заявила, що країна підтримуватиме Україну в експорті зернових, та підкреслила згубний вплив вторгнення на глобальну продовольчу безпеку.

Читайте також: Франція супроводжуватиме і підтримуватиме Україну на шляху до Європи - Катрін Колонна

А міністр закордонних справ Ірландії Мішель Мартін висловив сподівання, що урядовці ЄС знайдуть "стійкий підхід до підтримки України у довготерміновій перспективі".

Як повідомлялося, напередодні високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель прибув з візитом в Україну. За цей час він відвідав Одесу, вшанував загиблих воїнів у Києві та провів першу особисту зустріч із міністром оборони Рустемом Умєровим.

Неформальне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві проходить 2 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-