МЗС застерігає дипломатів від поїздки до депортованих українських дітей, якую організовує Білорусь

МЗС застерігає дипломатів від поїздки до депортованих українських дітей, якую організовує Білорусь

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України застерігає іноземних дипломатів щодо участі у запланованій білоруським режимом пропагандистській поїздці до депортованих українських дітей.

Про це йдеться у заяві МЗС, передає Укрінформ.

"За інформацією Міністерства закордонних справ України, 4 жовтня білоруська сторона має намір організувати відвідування представниками іноземного дипломатичного корпусу, акредитованого в Мінську, т.зв. місць проживання, навчання і оздоровлення українських дітей у Білорусі, які були вивезені із тимчасово окупованих Росією міст Лисичанськ та Сєвєродонецьк", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві. 

У МЗС заявили, що цей захід має на меті легалізацію незаконного переміщення українських дітей з тимчасово окупованих територій України. Відповідно до норм міжнародного права примусова депортація дітей може кваліфікуватися як воєнний злочин, нагадали українські дипломати.

"Задля уникнення відповідальності посадові особи в Білорусі намагаються прикритися міжнародними представниками. Закликаємо іноземні держави, дипломатичні представництва яких отримали відповідні запрошення в Мінську, утриматися від участі в пропагандистській поїздці білоруського режиму", - зазначають у МЗС.

Читайте також: Україна прагне отримати доступ до списків депортованих у Росію дітей - Лубінець в ООН

У міністерстві наголосили, що на рівні національного розслідування і в межах розслідування Міжнародного кримінального суду продовжать роботу задля притягнення до відповідальності усіх осіб, які скоїли злочини проти українських дітей. 

Як повідомлялося, уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що Україна має підтвердження інформації щодо особистої участі Лукашенка в процесі незаконної депортації українських дітей.

Встановлено, що на територію Білорусі українських дітей з ТОТ почали вивозити ще до початку повномасштабної війни.

Офіс генпрокурора розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому переміщенні українських дітей з тимчасово захоплених Росією територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-