РФ перекрутила поняття геноциду, щоб виправдати своє вторгнення в Україну - Кориневич

РФ перекрутила поняття геноциду, щоб виправдати своє вторгнення в Україну - Кориневич

Ексклюзив
Укрінформ
Росія, здійснюючи повномасштабне вторгнення в Україну, виправдовувала його спекуляціями, маніпулюванням і перекручуванням поняття геноциду.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич. 

“РФ, здійснюючи повномасштабне вторгнення в Україну, виправдовувала його спекуляціями, маніпулюванням і перекручуванням поняття геноциду. Президент РФ, ключові чиновники РФ, їхні топдипломати використовували термін геноцид і претекст геноциду як аргумент, чому це повномасштабне вторгнення, так звана спецоперація, було запущене”, - зазначив він.

Він нагадав, що Україна подала заяву до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року.

“Це була, по суті, правова реакція на повномасштабне вторгнення, яке здійснила РФ проти України”, - зазначив він.

За його словами, суть справи, з одного боку, дуже проста і полягає в тому, що “РФ маніпулювала, спекулювала і перекрутила поняття геноциду. Тим самим ми кажемо, що РФ порушила Конвенцію про геноцид, щоб виправдати своє повномасштабне вторгнення, інших підстав у неї не було”.

Читайте також: Україна навела всі агрументи, що суд ООН має юрисдикцію у справі про геноцид - Кориневич

Кориневич наголосив, що в цій справі важливо довести, що така поведінка держави є порушенням Конвенції про геноцид.

“Геноцид у міжнародному праві дуже часто називають “злочином серед злочинів”. Цим поняттям не можна спекулювати – це дуже серйозні звинувачення. А знаходити виправдання своїй агресії, своєму повномасштабному вторгненню, апелюючи до геноциду, дуже небезпечно, бо завтра це зробить хтось інший без будь-яких фактів та доказів, документів міжнародних організацій, рішень судових органів. Держава просто так говорить, що інша держава 8 років начебто чинила геноцид, тому ми підемо на неї війною. Так не може бути, і тому ми маємо таку велику кількість держав, що долучилися, бо на це не можна заплющувати очі”, - наголосив він.

Кориневич також підкреслив, що Міжнародний суд ООН – це не платформа для пропаганди.

“Тож якщо інша сторона вважає доречним використовувати свій час у суді для таких тверджень, ми вважаємо, що відведений нам час треба використовувати для аргументів з того питання, яке нині для суду стоїть: чи має він юрисдикцію слухати справу по суті?”, - сказав він.

З огляду на це аргументи України були максимально юридичними і базувалися на нормах міжнародного права, зазначив посол.

Читайте також: У Гаазі Росія вдає жертву, а в Україні показує своє справжнє обличчя - Золотарьова

Він також вказав, що важливим фактом є те, що 32 держави долучилися зі своїми інтервенціями. “Бо це вперше в історії Міжнародного суду ООН, коли така значна кількість держав висловили бажання долучитися до справи і висловити свої позиції щодо тлумачення положень Конвенції про геноцид, яка є одним з основоположних міжнародних договорів сучасного міжнародного права”, - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН у Гаазі відбулися слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Слухання проходили у два раунди: Росія мала слово 18 та 25 вересня, Україна виступала 19 та 27 вересня.

20 вересня мали слово 32 держави, які долучилися до справи зі своїми інтервенціями.

Якщо суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-