Україна навела всі агрументи, що суд ООН має юрисдикцію у справі про геноцид - Кориневич

Україна навела всі агрументи, що суд ООН має юрисдикцію у справі про геноцид - Кориневич

Ексклюзив
Укрінформ
Україна навела всі аргументи для того, щоб Міжнародний суд ООН мав підстави прийняти рішення, що він має юрисдикцію у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич.

“Мені здається, що ці майже два тижні показали, що українська юридична команда зробила все від себе залежне, все можливе. Вона показала з точки зору права та фактів, чому на цьому етапі в Міжнародного суду ООН є достатньо підстав вважати, що він має юрисдикцію у цій справі, має юрисдикцію слухати цю справу по суті та, власне, прийняти рішення про те, що він має юрисдикцію слухати цю справу”, - сказав він.

Дипломат також зазначив, що справа зараз перебуває на етапі попередніх заперечень РФ і їх аналізу Міжнародним судом. Сторони представляли свої аргументи щодо того, чи, на їхню думку, Міжнародний суд ООН має юрисдикцію.

“Мені здається, протягом цих майже двох тижнів юридична команда МЗС України навела всі аргументи для того, щоб Міжнародний суд ООН мав підстави прийняти рішення, що він має юрисдикцію слухати цю справу по суті”, - сказав Кориневич.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН у Гаазі відбулися слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Слухання проходили у два раунди: Росія мала слово 18 та 25 вересня, Україна виступала 19 та 27 вересня.

Читайте також: Росія в Гаазі закликала МС ООН визнати, що він не має юрисдикції у справі про геноцид

20 вересня мали слово 32 держави, які долучилися до справи зі своїми інтервенціями.

Якщо Суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-