Слухання справи про геноцид у суді ООН - сьогодні слово має Росія

Слухання справи про геноцид у суді ООН - сьогодні слово має Росія

Фото, відео
Укрінформ
У Міжнародному суді ООН у Гаазі тривають публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, сьогодні слово у суді мають представники РФ. Першою виступала представник російської делегації, заступниця постпреда РФ при Міжнародному суді ООН Марія Заболоцька.

Під час свого виступу вона повторила тези роспропаганди, що нібито Україна "обстрілювала Донбас", і це стало причиною повномасштабної агресії РФ. За її словами, начебто 24 лютого 2022 року Росія разом з "ДНР" і "ЛНР" були змушені "застосувати статтю 51 Статуту ООН”.

Заблоцька також стверджувала, начебто жодне з питань, порушених Україною та понад 30 країнами у Міжнародному суді ООН за позовом проти РФ, не підпадають під Конвенцію про геноцид.

“Минулого тижня суд заслухав 33 країни, включаючи Україну, які повторювали одне й те саме про те, як Росія порушила міжнародне право, суверенітет країни, використання сили, права людини та інші правила. Жодне з цих питань не підпадає під Конвенцію про геноцид", - заявила Заболоцька.

Під час свого виступу вона також закидала, начебто Україна не визнає жодного іншого вирішення проблеми Донбасу, окрім військового, і закликала негайно визнати незалежність суверенітету так званих "Л/ДНР", негайно припинити бойові дії.

У своєму виступі Заболоцька також згадувала Мінські угоди.

Стежити за процесом можна в режимі онлайн.

Як повідомляв Укрінформ, слухання у Міжнародному суді ООН у Гаазі проходитимуть у два раунди: Росія матиме слово 18 та 25 вересня, а Україна виступатиме 19 та 27 вересня.

Також 20 вересня 32 держави мали слово у суді, які долучилися до цієї справи зі своїми інтервенціями.

Суд проведе слухання по юрисдикції, і якщо суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Читайте також: Зеленський у парламенті Канади: Те, що робить Росія в Україні – це геноцид

У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

Міжнародний суд ООН 16 березня 2022 року зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-