Справа геноциду: в останній день слухань у Міжнародному суді ООН слово має Україна

Справа геноциду: в останній день слухань у Міжнародному суді ООН слово має Україна

Фото
Укрінформ
У Міжнародному суді ООН у Гаазі сьогодні останній день слухань попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Слово мають представники України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Першим виступив представник України у Міжнародному суді ООН Гарольд Хонджу Кох.

“Україна та 32 держави, що долучились до справи, заявили, що цей спір порушує питання застосування Конвенції. Зловживаючи текстом і метою договору, роблячи неправдиві заяви, проводячи фіктивні визнання і розпочинаючи незаконні військові вторгнення, Росія неправомірно застосувала Конвенцію”,- сказав правник.

Українська сторона вказує на те, що Росія неправомірно звинуватила її в геноциді власного народу та розпочала повномасштабну війну під цим приводом.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Читайте також: Катування і позасудові страти: до МКС направлять два подання щодо злочинів РФ в Україні

Як повідомляв Укрінформ, слухання у Міжнародному суді ООН у Гаазі проходять у два раунди: Росія мала слово 18 та 25 вересня, Україна - 19 та 27 вересня.

Крім того, слово мали 32 держави, які долучилися до цієї справи зі своїми інтервенціями.

У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-