Катування і позасудові страти: до МКС направлять два подання щодо злочинів РФ в Україні

Катування і позасудові страти: до МКС направлять два подання щодо злочинів РФ в Україні

Укрінформ
Правозахисники направлять до Міжнародного кримінального суду два подання щодо скоєння злочинів російськими військовими - йдеться про катування цивільних і позасудові страти українських військових. Деякі з них були скоєні у Бучі на Київщині.

Про це повідомили на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ представники Харківської правозахисної групи.

“Останні пів року ми тісно працювали з правоохоронними органами і можемо сказати, що зібрали достатньо інформації, щоб передати її до міжнародних органів - Міжнародного кримінального суду”, - сказала експерт Харківської правозахисної групи, співавтор подання Ганна Овдієнко.

За її словами, у поданні йдеться про понад 800 умисних страт цивільних українців. Правозахисники опрацювали дані кримінальних справ про розстріли цивільних і дійшли висновку, що всі вони відбувалися за схожим сценарієм.

“Після окупації населеного пункту люди не в комендантську годину виходили з дому з будь-якою метою: купити продукти, сходити до родичів - і ставали жертвами снайперів, які вбивали людей, що просто виходили на вулицю. Найчастіше розстрілювали чоловіків. Це був терор, який вчинявся не проти конкретних людей, а проти всього місцевого населення, переважно чоловічої статі”, - розповіла Овдієнко.

За словами її колеги Максима Ревякіна, до подання включено 52 справи, у яких в інтересах родичів загиблих працювали адвокати Харківської правозахисної групи. З них 45 справ стосуються скоєння злочинів у Київській області, 4 - злочинів у Харківській області, 2 справи стосуються злочинів у Сумській області і одна — на Чернігівщині.

“Ці справи охоплюють розстріли зі стрілецької зброї або важкої техніки, які не мають чіткої мети, проте обстріли можна диференціювати як такі, що були вчинені як позасудові страти з попереднім викраденням особи”, - наголосив Ревякін.

Він зауважив, що це подання до МКС буде першим, яке стосуватиметься скоєння російськими військовими злочинів у Бучі і Бучанському районі Київської області.

За словами юриста ХПГ Владислава Должка, у поданні до МКС також представлені результати документування інформації з відкритих джерел про 23 катівні росіян і 13 імовірних виконавців злочинів, що стосуються позбавлення свободи і катування.

Правозахисники зауважили, що дані про злочини російських військових були зібрані з 24 лютого 2022 року по 31 березня 2023 року.

Читайте також: Викрадають людей і вивозять у катівні: Гуменюк про «післявиборчі» рейди росіян на ТОТ

Як повідомляв Укрінформ, офіс МКС з березня 2022 року проводить незалежне розслідування російських воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-