Українське питання буде присутнє на виборах не лише у Польщі - Данілов

Українське питання буде присутнє на виборах не лише у Польщі - Данілов

Укрінформ
Український фактор буде присутній не лише на виборах у Польщі, а й в Сполучених Штатах, Великій Британії та Німеччині, тому це може впливати на відносини між країнами.

Про це в інтерв’ю Українському радіо заявив секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи напругу у відносинах між Польщею та Україною та скасування зустрічі Президентів Анджея Дуди та Володимира Зеленського у США під час участі в 78-й сесії Генеральної асамблеї ООН, передає Укрінформ.

"На території Польщі відбувається дуже потужна виборча кампанія. Ми в жодному разі не втручаємося в політичне життя поляків. Вони самостійно мають вирішувати, за кого голосувати. І ми б дуже хотіли, що якомога скоріше це голосування вже відбулося, щоб у Польщі відбулися вибори. І щоб цей градус, який піднявся максимально високо, був понижений. Майте на увазі, що дуже багато процесів, на превеликий жаль, відбуваються саме з точки зору внутрішньої політики. От і чому ми кажемо, що вкрай небезпечно на території нашої країни під час війни проводити вибори. Вибори — це завжди напруга, з'ясування стосунків, боротьба представників тих чи інших політичних партій за виборця. Комусь може подобатись, а комусь ні", — прокоментував секретар РНБО.

Данілов наголосив, що український фактор буде присутній не лише на виборах у Польщі, а й в Сполучених Штатах, Великій Британії та Німеччині. Втім, він припускає: щойно завершаться передвиборчі дебати в Польщі, Україна та Польща зможуть повернутися до абсолютно нормальних відносин.

"Відлуння саме політичної боротьби в Польщі має безпосереднє відношення до нас, тому що ми є країною номер один з точки зору, що про нас весь світ знає, про нас весь світ розповідає. І це буде не тільки на польських виборах. Український фактор буде і на виборах в Сполучених Штатах, у Великій Британії та в Німеччині. Наш чинник постійно буде на порядку денному. Є політичні сили, які цим будуть користуватися, аби подивитися, як реагує їх виборець на ті чи інші речі. Звичайно, кожна країна має відстоювати власні інтереси. Я думаю, щойно вгамуються передвиборчі дебати в Польщі, ми повернемося до абсолютно нормальних, здорових, прагматичних відносин. Будемо вважати, що це складний період, який нам точно вистачить розуму пройти", — зазначив Данілов.

Як повідомлялося, у відносинах між Україною і Польщею триває так звана зернова криза. З 16 вересня Польща в односторонньому порядку, всупереч позиції Єврокомісії, безстроково заблокувала імпорт українського збіжжя (пшениця, кукурудза, соняшник, ріпак) на внутрішній ринок, зберігаючи при цьому транзит цих культур через територію країни.

Читайте також: У Берліні впевнені, що Польща продовжить солідарну підтримку України

Упродовж кількох наступних днів мають зустрітися міністри сільського господарства обох країн, які повинні знайти вихід з кризової ситуації.

Президент Польщі Анджей Дуда підкреслив, що cуперечка щодо збіжжя є дрібною частиною українсько-польських відносин, і вона не вплине на весь доробок співпраці між Києвом та Варшавою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-