Понад 100 громадських організацій закликають не проводити вибори під час війни

Понад 100 громадських організацій закликають не проводити вибори під час війни

Заява
Укрінформ
Понад 100 громадських організацій підписали заяву щодо неможливості проведення виборів в активній фазі війни та закликають міжнародних партнерів збільшувати підтримку України, щоб війна закінчилась якнайшвидшою перемогою, а демократичні вибори стали можливими.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА, передає Укрінформ.

«Вибори і повномасштабна війна — несумісні. Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю — і до значної дестабілізації держави в цілому. Ключовими є виклики, пов'язані з вільним формуванням політичної волі в умовах активної фази війни, неможливістю забезпечити повноцінну участь військових і виборців за кордоном, відсутністю політичної конкуренції в умовах звуження прав і свобод під час правового режиму воєнного стану», - наголошується в заяві.

Громадські організації нагадують, що законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану, а частина 4 статті 83 Конституція України прямо забороняє припиняти повноваження парламенту і автоматично продовжує їх до обрання нового скликання після війни. Будь-які зміни до законодавства, спрямовані на те, щоб зробити вибори під час війни формально «законними», будуть суперечити духу Конституції та міжнародним стандартам.

Підписанти заяви зазначають, що вибори - це не день голосування, а гучні дебати між різними таборами про кращу програму розвитку держави. Якщо конкурентна політична боротьба неможлива в умовах війни, то вибори точно не є вільними.

Крім того, зазначається в заяві, дезінформація, яку масово поширюють в Україні та світі росіяни, буде спрямована на підрив довіри до організаторів та учасників кампанії з метою делегітимізації процесу та його результатів.

Читайте також: Україна сама має визначати, коли проводити вибори або розпочинати мирні переговориречник ЄС

Також в умовах воєнного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод, внаслідок чого під час війни неможливо повністю забезпечити свободу слова і преси, що є запорукою вільної та чесної конкуренції на виборах.

«Перед Україною постануть екстремальні безпекові та операційні виклики, які неможливо подолати жодними змінами до законодавства: знищена інфраструктура, фактична неможливість забезпечити повну безпеку всіх учасників процесу, необхідність забезпечити право голосу більш як 7 млн громадян, переміщених за кордон і всередині країни, та понад 1 млн захисників, складність залучення в умовах війни поліції — частини Сил оборони України — для охорони виборів тощо», - наголошується в заяві.

Громадські організації підкреслили, що вибори в Україні мають відбутися — але тільки після завершення війни і перемоги України, настання безпекових та інших умов, за яких такі вибори буде можливо організувати вільно, чесно, демократично і доступно.

“У воєнний же час такі витрати є невиправданими та цинічними, адже Україна все ще бореться за своє існування і потребує більше зброї та боєприпасів, оснащення лікарень та іншої гуманітарної допомоги”, - зазначають ініціатори заяви.

Читайте також: «Як голосувати в окопах?»: Шмигаль каже, що в Україні немає механізму для виборів під час війни

Організації закликають Верховну Раду не проводити вибори під час війни, а натомість терміново розпочати повноцінну експертну роботу над подоланням викликів у проведенні повоєнних виборів, заздалегідь розробити необхідні законопроєкти після інклюзивних дискусій та забезпечити принцип правової визначеності.

Також організації закликають міжнародних партнерів України збільшувати системну підтримку у військовій, гуманітарній та економічній сферах, щоб війна закінчилася якнайшвидше перемогою України, а демократичні вибори стали можливими.

Підписати та публічно підтримати цю заяву можна за посиланням.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що механізмів проведення виборів в Україні під час війни наразі немає. Влада не має розуміння, як це відбуватиметься.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-