«Як голосувати в окопах?»: Шмигаль каже, що в Україні немає механізму для виборів під час війни

«Як голосувати в окопах?»: Шмигаль каже, що в Україні немає механізму для виборів під час війни

Укрінформ
Механізмів проведення виборів в Україні під час війни наразі немає. Влада не має розуміння, як це відбуватиметься.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів під час пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Моя думка співпадає з думкою Президента України: на сьогодні в нас немає юридичних і фізичних механізмів, розуміння, як провести вибори в умовах повномасштабної війни. Як голосувати людям в траншеях і окопах? Як балотуватися людям з траншей і окопів? Як міжнародним спостерігачам спостерігати за належність проведення виборів на територіях, де ведуться бойові дії? Що робити з окупованими територіями? Що робити з біженцями за межами України, як у цивілізованих країнах, так і на території держави-агресорки, яких туди вивезли або депортували? Що робити з внутрішньо-переміщеними особами, яких мільйони, які не завжди зареєстровані і зможуть отримати талони. Безліч запитань, на які сьогодні відповіді ніхто не дав. І, чесно кажучи, над ними ніхто не працював, тому що в нас інший пріоритет — треба звільнити нашу землю, а потім говорити про вибори”, — зазначив керівник українського уряду.

Читайте також: Вибори в Україні відбудуться лише після завершення війни – Шуляк

Він також підкреслив, що в Державному бюджеті на 2024 рік не закладені кошти на проведення виборів.

Водночас Шмигаль зауважив: “Якщо партнери знайдуть формат, як забезпечити свою присутність... Для нас ключове — не результат виборів. Для нас ключове — визнання результату виборів. Якщо ми боремося за демократію, якщо українці і українки віддають свої життя за демократію, то вибори в умовах війни мають бути демократично-визнаними. Це пріоритет. Якщо ми зможемо спільно з партнерами його забезпечити, можна про цю тему говорити, досліджувати, шукати виходи і варіанти”.

Читайте також: Для проведення виборів треба розв’язати проблему голосування українців за кордоном - Кулеба

Як повідомлялося, згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали б відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану унеможливлює проведення виборів. Нині навколо цієї теми точаться активні дискусії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-