Вибори в Україні відбудуться лише після завершення війни – Шуляк

Вибори в Україні відбудуться лише після завершення війни – Шуляк

Укрінформ
Голова партії "Слуга народу", заступниця голови однойменної фракції Олена Шуляк заявила, що вибори в Україні можливі лише після завершення війни.

Про це вона сказала в інтерв’ю, яке вийшло на ютуб-каналі “У ліжку”, передає Укрінформ.

“Які можуть бути вибори, коли там бойові дії? Які можуть бути вибори без тих людей, наприклад, які там воюють, а ми тут проводимо якісь вибори? Які можуть бути вибори, коли безпекові критерії, скажімо так, невирішені на частині територій Харківської області, Донецької області, Херсонської області, де постійно щось відбувається. Які вибори на цих територіях? 8 мільйонів громадян за кордоном, значна частина діти, але там точно половина тих, хто будуть голосувати. Як вони будуть голосувати, коли навіть спроможності фізичної у тих же консульств немає. Виборча інфраструктура розбомблена, не існує, потрібно її відновлювати. Реєстр виборців неактуалізований. Про це потрібно говорити, але моя позиція вона досить проста, всім зрозуміла: вибори під час війни - це взагалі кощунство”, - наголосила Шуляк. 

Читайте також: Клименко: Про проведення виборів будемо говорити після закінчення війни

Вона зазначила, що “якби не було воєнного стану, вони би були (парламентські вибори в жовтні - ред.). Уже були б такі активні виборчі перегони, уже було б скільки скандалів різних. З різних сторін”.

“Але зараз війна. Концентрація одна - перемога. Чи будуть вибори? Будуть. Коли? Після перемоги. Чи будуть зміни до законодавства? Будуть. Ми навіть обговорюємо, що це можна буде називати як закон про перші післявоєнні вибори. Ми розуміємо, що якісь речі нам потрібно буде змінювати для того, щоб їх провести максимально в демократичний спосіб, як того очікує все українське суспільство”, - заявила Шуляк. 

На прохання прокоментувати заяву голови ВР Руслана Стефанчука про те, що Конституція не забороняє проведення виборів під час воєнного стану, Шуляк відповіла відмовою. 

“Я не буду коментувати заяву. Я вважаю, що під час воєнного стану проведення виборів неможливе. Я не знаю, як під час воєнного стану, коли на передовій люди захищають країну і не беруть участі у виборах, хтось на підконтрольній території України проводить вибори. Це страшна навіть в уяві комбінація”, - підкреслила народна депутатка.

Читайте також: Під час війни неможливо провести вибори із дотриманням усіх критеріїв – Корнієнко

Як повідомлялося, чергові парламентські вибори мали би відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак, згідно з законодавством, дія правового режиму воєнного стану унеможливлює проведення виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-