Україна в ООН закликала до жорстких санкцій проти Росії за псевдовибори на захоплених територіях

Україна в ООН закликала до жорстких санкцій проти Росії за псевдовибори на захоплених територіях

Укрінформ
Відчайдушні спроби Росії узаконити свою незаконну окупацію українських територій шляхом організації відвертого «виборчого» фарсу лише слугують доказом того, що Москва усвідомлює неминучість своєї поразки, вважає постпред України при ООН Сергій Кислиця.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це він заявив у п’ятницю на засіданні Ради Безпеки ООН, яка обговорила спроби Росії організувати місцеві псевдовибори на окупованих територіях.

«Навряд чи можна було інакше кваліфікувати фальшиві «вибори» в маріонеткові структури Росії на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, які відбудуться 8–10 вересня 2023 року», – пояснив постпред.

Читайте також: Російські псевдовибори в Україні не мають юридичної сили та підривають перспективи миру - ООН

Він наголосив, що всі, хто причетний до проведення псевдовиборів, понесуть відповідальність. «Компетентні органи України вже вживають заходів щодо їх розшуку та притягнення до відповідальності», – сказав Кислиця.

«Кожен день, якщо не кожну годину, Росія доводить, що її дії повністю несумісні з цілями й принципами Статуту ООН, не кажучи вже про Раду Безпеки», – наголосив він.

Дипломат закликав міжнародну спільноту відреагувати на це навмисне порушення міжнародного права й Статуту ООН шляхом «посилення тиску на агресора, зокрема запровадженням нових жорстких санкцій».

Читайте також: Штати в ООН: Кремль прагне приховати військові провали за псевдовиборами в Україні

При цьому Кислиця подякував країнам-членам Радбезу ООН, за висловлену позицію щодо намірів Росії провести псевдовибори, – Албанії, США, Франції, Еквадору, Гані, Мальти, Швейцарії, Японії, ОАЕ, Великій Британії, Бразилії, Габону та Японії (усього 13 членів РБ з 15 – крім Росії та Китаю).

Постпред також розповів про обстріл Росією Костянтинівки Донецької області, внаслідок якого загинуло 16 осіб. У середу РФ «додала ще один жахливий злочин до нескінченного списку злодіянь, які одного разу приведуть представників путінського режиму на лаву підсудних міжнародного трибуналу», зазначив він. Це «ще одне масове вбивство, вчинене росіянами як помста за провал своїх військ на полі бою», додав Кислиця.

Читайте також: Франція в ООН назвала псевдовибори в Україні провокацією РФ

Як повідомлялося, Російська Федерація оголосила про проведення 8-10 вересня 2023 року так званих виборів до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Міністерство закордонних справ України заявило про те, що незаконні вибори, які Росія проводить на тимчасово окупованих територіях України, не матимуть жодних правових наслідків та не приведуть до зміни статусу захоплених російською армією українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-