Запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні має бути «планом A, B і C» для України – Чалий

Запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні має бути «планом A, B і C» для України – Чалий

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий вважає, що Україні треба зосередитися на питанні запрошення до НАТО на Вашингтонському саміті Альянсу як найефективнішій гарантії нашої безпеки.

Таку думку дипломат висловив під час спеціальної події «Про головне: фронт і відновлення» Київського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами дипломата, якщо Україна не отримає запрошення до НАТО на ювілейному Вашингтонському форумі Альянсу, то у найближчій перспективі такої можливості не буде.

"Якщо пропустимо цю дату, все буде набагато складніше, незважаючи на запевнення, що після війни все буде легше. Ні. Я підтримую тих, хто каже, що це питання треба просувати. Це має бути план А, план B і план С", - сказав Чалий.

У цьому контексті він зауважив, що зараз у нас реалізується план B - так звані гарантії безпеки.

"Я вважаю, що це нечесна розмова із суспільством, бо жодних гарантій у тих документах, які я бачив, у проєктах двосторонніх угод, немає і не буде. Нам не треба потім ображатись на США на Британію, на Німеччину, на Францію - вони цього не бачать. Тому треба реалістично дивитися на речі, і не розказувати, що все це (запрошення України до НАТО - ред.) відбудеться якщо не зараз, то потім", - зауважив Чалий.

Читайте також: Данілов: Як можна сідати за стіл переговорів із людиною, яка вбила 500 українських дітей

Як повідомлялося, у липні 2023 року в литовському Вільнюсі відбувся саміт Північноатлантичного Альянсу, під час якого лідери країн НАТО оприлюднили підсумкове комюніке, в якому зазначається, що майбутнє України – в НАТО, і держава отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі також було оголошено про створення Ради Україна - НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі. Окрім того, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларацію про підтримку України".

Наступний саміт Організації Північноатлантичного договору відбудеться у 2024 році у Вашингтоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-