Дмитро Кулеба із главами МЗС Євросоюзу обговорять українську Формулу миру

Дмитро Кулеба із главами МЗС Євросоюзу обговорять українську Формулу миру

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС на неформальній зустрічі в іспанському Толедо зосередяться на реалізації положень мирного плану Президента Володимира Зеленського, позицію України під час зустрічі представить глава МЗС Дмитро Кулеба.

Про це перед початком зустрічі повідомив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає кореспондент Укрінформу.

«Вчора ми розглядали ситуацію в регіоні Сахель та в Україні з погляду міністрів оборони, сьогодні робитимемо те саме з міністрами закордонних справ. Сьогодні матимемо обговорення з міністром Кулебою. Він прибув сюди особисто, щоб поінформувати про ситуацію і особливо про переговори в Джидді та як ми можемо просувати на наступній Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку мирний план президента Зеленського», - сказав Боррель.

Читайте також: Глави МЗС України й Іспанії обговорили початок переговорів про вступ України у ЄС і військову допомогу

Він зауважив, що вчора європейським міністрам була представлена ситуація в оборонному та військовому контексті, а сьогодні розмова відбуватиметься у дипломатичному вимірі. Зокрема, йтиметься не лише про війну, а й про те, як її завершити з позицій мирного плану Президента України.

Відповідаючи на запитання щодо реакції на позицію Президента України щодо можливості звільнення Криму шляхом переговорів, високий представник ЄС сказав: «Я не можу розповісти вам про результати зустрічі до самої зустрічі. Ми маємо вислухати Кулебу. Зустріч у Саудівській Аравії, безумовно, була дипломатичним успіхом, зважаючи на кількість країн, що приєдналися. У міжнародному вимірі Росія стає дедалі більш ізольованою. Той факт, що Путін не захотів поновити план експорту зерна з України, безумовно, послабив позиції Росії. Люди почали розуміти, що проблема продовольства у світі створена не нашими санкціями, а позицією Росії».

За словами Борреля, після зустрічі з міністром закордонних справ України європейські урядовці розглянуть ситуацію у світі, зокрема російські впливи та наслідки війни. Вони зосередять увагу на ситуації в Нігері та в регіоні Сахель, проведуть зустріч з президентом ECOWAS (Економічне співтовариство країн Західної Африки) та з міністром закордонних справ Нігеру. Ці зустрічі, на думку Борреля, дадуть європейським міністрам змогу в цілому переглянути африканську політику ЄС.

Читайте також: ЄС вже уклав три рамкові угоди з промисловістю на виробництво боєприпасів – Боррель

Як повідомлялося, у місті Толедо під егідою Іспанського головування в ЄС відбувається неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-