Нинішнє скликання Ради ухвалює майже 80% законопроєктів, поданих Президентом – Опора

Нинішнє скликання Ради ухвалює майже 80% законопроєктів, поданих Президентом – Опора

Укрінформ
За чотири роки роботи Верховної Ради ІХ скликання зареєстровано 6269 законопроєктів, зокрема 1100 за останній рік, і кожна п’ята законопроєктна ініціатива була успішно проголосована.

Про це повідомляє Громадянська мережа "Опора", передає Укрінформ.

За даними Опори, найбільше законопроєктів зареєстрували народні депутати — 5221 (83%). На другому місці — Кабінет міністрів із 815 ініціативами (13%), Президент подав 246 законопроєктів (4%).

"Однак найбільш ефективним виявився саме Президент — ініціативи, подані ним, депутати підтримують найбільше... Підтримка законопроєктів Президента перебуває на рівні майже 80%, урядових — 34%, депутатських — 15%", - зазначають аналітики.

Читайте також: Рада до кінця року має ухвалити закони про зброю і самооборону - Арахамія

Зокрема, з 246 ініційованих Президентом проєктів законів успішно проголосовані 196, з 815 урядових ініціатив — 275, з 5221 депутатських — 772.

В Опорі зауважують, що більш як половина з ухвалених президентських ініціатив стосувалися міжнародних угод.

Аналітики відзначають, що за час повномасштабного вторгнення РФ відбулися зміни у темі зареєстрованих і ухвалених законопроєктів.

"Класичні рубрики-лідери не змінилися — це економічна та правова політика, а також галузевий розвиток. Водночас цілком закономірно зросла кількість зареєстрованих і прийнятих ініціатив у сфері безпеки та оборони. Якщо до 24 лютого 2022 року ця тема була останньою за кількістю поданих законопроєктів — лише 2,8%, то тепер кожен десятий зареєстрований проєкт закону стосується цієї теми", - йдеться у звіті.

Читайте також: Рада до кінця року ухвалить весь пакет законів для реформування ВЛК - Арахамія

Водночас аналітики звертають увагу на те, що раніше безпеки й оборони стосувався лише кожен 22-й ухвалений законопроєкт (4,5%), а нині це вже кожна 9-та ініціатива (11%).

В Опорі зауважують, що за 4 роки роботи ВР ІХ скликання кожна п’ята законопроєктна ініціатива була успішно проголосована. При цьому ВР попереднього скликання підтримувала лише кожен восьмий законопроєкт.

"Примітно, що порівняно з попереднім підсумком Опори (за три роки роботи парламенту) Верховна Рада ІХ скликання збільшила показник ефективності прийняття законопроєктів на 3%", - йдеться у звіті.

За даними аналітиків, нинішній парламент за відсотком ухвалених законопроєктів удвічі випереджає парламент VII скликання (2012–2014 рр.) та загалом порівнюваний із Верховною Радою VI скликання (2007–2012 рр.). Найуспішніше ж ухвалював законопроєкти парламент ІІІ скликання.

Читайте також: Стефанчук зустрівся з послами країн G7 - обговорили судову та антикорупційну реформи

Як повідомлялося, Верховна Рада України IX скликання була обрана на позачергових виборах 21 липня 2019 року. Перше її засідання відбулося 29 серпня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-