Україна стає членом глобального Заходу — дипломат

Україна стає членом глобального Заходу — дипломат

Укрінформ
Україна поступово стає членом глобального Заходу, про що свідчать, зокрема, систематичні візити до нас лідерів інших країн.

Про це Українському радіо сказав експерт-міжнародник, дипломат Ярослав Войтко, передає Укрінформ.

"Україна поступово стає членом глобального Заходу і про це свідчать ці візити: спершу нас відвідав президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза, потім – наш великий друг Гітанас Науседа, президент Литви, який вже не вперше нас відвідує. Дуже цікаво, що нас відвідала й президентка Угорщини Каталін Новак, яка має дещо відмінну позицію від Віктора Обрана. Також у нас побували міністр оборони Нідерландів, старший радник президента Туреччини, генеральний секретар ГУАМ, директор секретаріату Дунайської комісії, голова президії Боснії і Герцеговини, прем’єр-міністр Фінляндії, прем'єр-міністр Молдови. Всього цього року в засіданні Кримської платформи взяли участь 67 країн, хоча ми передавали запрошення 100 країнам-учасникам", – розповів Войтко.

Він наголосив, що саміт відбувався напередодні Дня Незалежності України та значна частина лідерів інших країн відвідала Київ фізично: “Попри те, що приїздити в Україну в цей період небезпечно, ми отримали фізичну підтримку багатьох європейських лідерів. Також показово, що до платформи долучилися такі країни, як ОАЕ, які нещодавно стали членом організації БРІКС+, Бахрейн та інші", – додав експерт.

Читайте також: Клімкін радить не прив’язувати до самітів очікувань на запрошення України в НАТО

За словами Ярослава Войтка, допомога іноземних країн та компаній вже зараз переходить в практичну площину:"На саміті йшлося про те, що буде залучено багато зарубіжних та міжнародних компаній в таких галузях, як готельний бізнес, банкінг, авіабізнес, промисловість, телекомунікації, технології. Такі відомі компанії, як RyanAir, Sky Up, Join Up, Vodafone та багато інших вже готові підписати документи щодо інвестування у вільний та український Крим і не лише. Тому ми дуже розраховуємо, що не лише наша перемога на полі бою, але й відбудова йтиме з допомогою міжнародного співтовариства".

Водночас Войтко зауважив, що частиною гарантій, які нам надають країни Заходу, зараз скористатися буде складно. Серед них й Декларація країн G7: "В найближчій перспективі досить проблематично скористатися цими гарантіями, тому що для цього нашою перемогою має закінчитися війна. Проте як символічний акт нам це дуже потрібно, тому що на G7 припадає 45% світового ВВП і якщо ще 30 країн сказали, що будуть нам допомагати, то це підтримка, спрямована в майбутнє".

Читайте також: Кулеба запросив уряд і компанії Чехії на український форум оборонних індустрій

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбувся саміт НАТО. Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили"Спільну декларацію про підтримку України". Згодом до декларації приєдналася ще низка країн, список продовжує поповнюватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-