Клімкін радить не прив’язувати до самітів очікувань на запрошення України в НАТО

Клімкін радить не прив’язувати до самітів очікувань на запрошення України в НАТО

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін оптимістично налаштований щодо членства України в НАТО, однак не вважає, що на Вашингтонському саміті буде ухвалено рішення про запрошення України до Альянсу.

Про це дипломат сказав у виступі на міжнародній науково-експертній конференції "Виклики для України і майбутнє російської імперії", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ексочільник МЗС зазначив, що, на його переконання, членству Україні в НАТО як основі нашої безпеки станом на сьогодні немає альтернативи. На його думку, всі інші варіанти гарантування безпеки нашій країні можуть бути «вимушеними проміжними тимчасовими реаліями». Водночас він радить не покладати великих сподівань на запрошення України до Альянсу на саміті у Вашингтоні

«Я скептично ставлюся до Вашингтонського саміту НАТО і його результатів, але оптимістично ставлюся до майбутнього членства (України – ред.) в НАТО. Я взагалі проти того, щоб прив’язуватися до самітів, як ми прив’язувалися до очікувань від Вільнюського саміту, а тепер ми думаємо про Вашингтон», - сказав Клімкін.

За словами ексміністра, за низкою чинників Вашингтонський саміт не є "найкращим часом, найкращою реальністю і найкращою точкою» для нашого просування вперед до членства в НАТО.

«Можливо, ця точка буде раніше, можливо, пізніше, але я пропоную не вести нескінченних дискусій про саміти. Чомусь нам здається, що саміти щось вирішують у житті. За моїм досвідом, саміти – це така штука, де всі збираються, фотографуються, підписують або не підписують якісь декларації, а потім роз’їжджаються. Тобто саміти – це не про прийняття рішень», - зауважив дипломат.

Читайте також: Україна не віддасть жодних територій навіть задля вступу в НАТО - Президент

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський наголосив під час наради з керівниками закордонних дипломатичних установ, що Україна вже має готуватися до саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні, який відбудеться наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-