Вибори зараз заберуть увагу від питання відновлення миру - Президент

Вибори зараз заберуть увагу від питання відновлення миру - Президент

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру.

Про це глава держави сказав у інтерв’ю Наталії Мосійчук, повідомляє Укрінформ.

«Політичний процес в країні під час війни. Я вважаю, що це фрагментація головного. А саме те, про що ми говорили, про відновлення миру в нашій державі. Вона точно всю нашу увагу забере в інший напрям», - сказав Зеленський.

З іншого боку, підкреслив Президент, Україна бореться за демократію і свою землю, тому люди мають право говорити про це, мають відбуватися й певні політичні процеси. Він також повідомив, що особисто спілкувався з американським сенатором Ліндсі Гремом, який висловив думку, що вибори в Україні мають відбутися.

«Проводити вибори, згідно із законодавством, заборонено. Ліндсі, а я з ним зустрічався особисто і ми говорили. Розколоти підтримку Сполучених Штатів Америки може кілька елементів: один із них це – вибори. Тому що були розбіжності у Республіканській партії, наскільки мені відомо, що і Washington Post, а потім підтримали й інші американські медіа, авжеж й українська преса також трішки це підтримала, тому що бачили реакцію там», - сказав він.

Як зазначив Зеленський, американський сенатор вважає, що коли країна захищає демократію, то має подбати й про процес волевиявлення громадян навіть у таких складних умовах.

Читайте також: Вибори в Україні відбудуться лише після завершення війни – Шуляк

«Моя відповідь дуже проста: якщо наші парламентарії готові, бо нам тоді потрібні зміни до законодавства, у Виборчий кодекс, зробити це швидко. Це раз. Якщо, я сказав йому, ви готові дати мені 5 млрд доларів, тому що я не людина, яка займається бруківкою, і не зможу просто забрати із бюджету 5 млрд дол. Мені здається, саме така сума потрібна на проведення виборів у звичайний час, а у військовий, я не знаю, що це за сума. Якщо США разом із Європою дасть нам підтримку, бо проводити вибори у кредит я не буду, забирати їх з тих, які на армію, також не буду», - наголосив він.

Президент також звернув увагу сенатора Ліндсі Грема на питання безпеки, адже тоді необхідно організувати виборчий процес так, аби усі військові змогли проголосувати, як і всі українці, які нині перебувають за кордоном. «У такому разі спостерігачі повинні бути в окопах, разом на передову потрібно відправити, щоб вони побачили, що вибори легітимні», - сказав він.

За словами глави держави, сенатор визнав його зауваження щодо виборів справедливими. Водночас Президент зазначив, що не хоче фантазувати про те, що 3 або 5 чи 7 років Україна житиме без виборів.

«Я не хочу, щоб до влади було ставлення таке, що вона тримається. Я ні за що не тримаюся. Я б хотів би провести вибори, чесно. Мені подобається це зробити коли це потрібно, упродовж року», - додав він.

Читайте також: Данілов про ймовірність дострокових виборів: А як голосуватимуть під Бахмутом?

Зеленський також відповів на запитання про те, чи готовий він розпочати боротьбу із корупцією зі своєї команди. «У мене немає своїх чи не своїх, є або чесна людина, або нечесна. І якщо є докази того, що людина нечесна, я звільняю таких людей. Я не бачу в цьому сьогодні питання. У мене питання внутнішнього немає. Я зосереджений на інших речах. Бо зараз головне обрати системне рішення, і тоді легше впроваджувати ті чи інші політики», - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, нещодавно американський сенатор Ліндсі Грем висловив думку, що вибори в Україні мають відбутись наступного року, незважаючи на те, чи закінчиться війна. Він вважає, що це буде кращим доказом змін у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-