Фінальний саміт щодо української Формули миру має зафіксувати завершення війни – Єрмак

Фінальний саміт щодо української Формули миру має зафіксувати завершення війни – Єрмак

Укрінформ
Обговоренню Формули миру Президента України Володимира Зеленського буде присвячено два саміти та ряд зустрічей в багатосторонньому форматі.

Про це розповів на брифінгу в Києві глава Офісу Президента України Андрій Єрмак, коментуючи підсумки зустрічі радників глав держав і урядів у Джидді (Саудівська Аравія) 5-6 серпня, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Єрмака, за результатами зустрічі в Джидді погоджено подальшу роботу на трьох рівнях: посли країн, радники, глави країн. Відповідно, вже днями, передбачає глава ОП, пройде зустріч послів, де, за його прогнозами, можуть бути представлені більш як 60 країн. Протягом місяця або трохи пізніше може відбутися зустріч радників глав держав і урядів. Нарешті, на першому саміті, який буде установчим, український мирний план буде прийнято за основу, а на другому, за участю глав держав – ухвалено міжнародний документ, який зафіксує закінчення війни, тобто буде «виконано десятий пункт Формули миру України».

Читайте також: Кулеба обговорив з Блінкеном кроки щодо підтримки Формули миру і надання ATACMS

Про реальність цих планів, на думку Єрмака, свідчить саме успіх другої (після зустрічі у червні в Копенгагені) зустрічі дипломатичних радників з національної безпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств провідних країн світу. Участь у зустрічі взяли 42 країни, загалом було понад 200 учасників. «Це безпрецедентний рівень», - наголосив він. При цьому, підкреслив глава ОП, «не розглядалось жодної мирної ініціативи, окрім української». Він вважає це логічним та єдино можливим, оскільки «війна йде на території України». «Кожен з десяти пунктів Формули миру відповідає міжнародному праву, статуту ООН. Відповідно, всі країни заявили про підтримку та повагу до територіальної цілісності України, і всі розуміють необхідність спільного плану для досягнення мети. Тож спільна позиція всіх країн: жодних компромісів ні з територіальною цілісністю, ні з суверенітетом бути не може», - наголосив Єрмак. Виходячи з цих спостережень, він назвав зустріч у Джидді "репетицією миру, в якому немає місця дикій агресії".

За словами заступника глави ОП Андрія Сибіги, масштаб та ефективність цієї зустрічі свідчить про те, що «Україна, по суті, виконує роботу міжнародних організацій, іншими словами, це, фактично, прототип, чи можливі контури майбутньої архітектури безпеки». Це також, на його думку, свідчить про те, що Україна перехопила ініціативу в сфері безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, зустріч радників лідерів держав щодо української Формули миру відбулась 5-6 серпня 2023 року в Джидді (Саудівська Аравія). У Джидді українська делегація також провела низку двосторонніх зустрічей з делегаціями з більш як 30 країн.

Читайте також: Україна сама вирішуватиме щодо умов миру - представник Чехії на зустрічі в Джидді

Формула миру, вперше озвучена Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 у листопаді 2022 року, містить 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку; виведення російських військ та припинення бойових дій; повернення справедливості, отже, трибунал для винних в агресії та компенсація збитків; протидія екоциду; гарантії безпеки для України задля недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-