У Берліні вважають успішними результати зустрічі в Джидді

У Берліні вважають успішними результати зустрічі в Джидді

Укрінформ
Результати зустрічі щодо Формули миру в Україні, яка проходила минулими вихідними в Джидді (Саудівська Аравія), в Берліні оцінюють як позитивні.

Про це сказала представниця Федерального уряду ФРН Крістіне Гоффманн на брифінгу в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

«З нашої точки зору, в Джидді була успішна зустріч», - сказала Гоффманн.

Вона зауважила, що конференція продемонструвала спільне бажання та волю понад 40 держав-учасниць спільно шукати шляхи досягнення справедливого та тривалого миру в Україні, обговорювати презентовану Президентом України Володимиром Зеленським минулого року на саміті G20 на Балі Формулу миру.

Читайте також: Китай після зустрічі в Джидді заявив, що прагне консенсусу для врегулювання «кризи в Україні»

«Попри різні оцінки всі учасники конференції продемонстрували прихильність Хартії ООН та її основоположним принципам», - зазначила Гоффман.

Під час зустрічі обговорювалися і обговорюватимуться надалі, зокрема, такі теми: продовольча безпека, ядерна безпека, енергетична безпека та гуманітарні теми, в тому числі щодо обміну полоненими, повернення викрадених українських дітей і подолання екологічних наслідків війни. Гоффманн нагадала, що все це є пунктами української Формули миру.

«Німеччина продовжить брати активну участь у процесі», - запевнила представниця уряду.

Речник Міністерства закордонних справ ФРН Себастьян Фішер своєю чергою звернув увагу на те, що в зустрічі минулих вихідних взяли втричі більше держав, ніж у Копенгагені в червні. Зокрема, були представлені держави, які не перебувають у постійному діалозі з Києвом, не обговорювали з ним різні мирні ініціативи, а в Джидді отримали можливість поспілкуватися з представниками України напряму.

Читайте також: Єрмак у Саудівській Аравії обговорив Формулу миру з очільниками понад 30 делегацій

Важливим, з точки зору Берліна, є те, що вперше участь у зустрічі такого формату взяв Китай, постійний член РБ ООН, і «відіграв там свою роль».

«Метою було досягнення консенсусу щодо принципів тривалого та справедливого миру, завершення агресивної війни Росії», - сказав Фішер, нагадавши, що наслідки цієї війни зачіпають весь світ.

Консультації триватимуть.

ФРН у Джидді представляли радник із зовнішньої політики канцлера Єнс Плетнер і політичний директор МЗС Тьорвен Беллман.

Читайте також: Представник ЄС охарактеризував переговори у Саудівській Аравії як позитивні - Reuters

Як повідомлялося, у Саудівській Аравії керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак обговорив українську Формулу миру із очільниками понад 30 делегацій.

У Джидді (Саудівська Аравія) 5-6 серпня проходила друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-