Представник ЄС охарактеризував переговори у Саудівській Аравії як позитивні - Reuters

Представник ЄС охарактеризував переговори у Саудівській Аравії як позитивні - Reuters

Укрінформ
За результатами зустрічі у Саудівській Аравії щодо миру в Україні не планується спільної заяви, але її учасники погоджуються з тим, що повага до територіальної цілісності та суверенітету України має бути в основі будь-якого мирного врегулювання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters з посиланням на співрозмовника в ЄС.

"Представник Європейського Союзу заявив, що за результатами зустрічі не буде спільної заяви, але саудівці представлять план подальших переговорів з робочими групами для обговорення таких питань, як глобальна продовольча безпека, ядерна безпека і звільнення ув'язнених", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що представник ЄС охарактеризував переговори як позитивні та вказав на те, що учасники зустрічі дійшли "згоди, що повага до територіальної цілісності та суверенітету України має бути в основі будь-якого мирного врегулювання".

Агентство зазначає, що дводенна зустріч є "частиною дипломатичних зусиль України, спрямованих на те, аби заручитися підтримкою не лише своїх основних прихильників на Заході, але й країн глобального Півдня, які неохоче стають на чийсь бік у конфлікті, що завдав удару по світовій економіці.

Вказується, що у зустрічі беруть участь високопосадовці з близько 40 країн. При цьому Саудівській Аравії вдалося залучити до неї представників Китаю та Індії, які продовжують мати тісні зв’язки з Росією. Також на переговорах присутній радник президента ПАР, по відеозв'язку долучений головний радник з питань зовнішньої політики президента Бразилії. Росію на переговори не запрошували.

Читайте також: Принципи миру для України: в ОП розповіли про консультації у Саудівській Аравії

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 5 серпня, розпочалася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського у Джидді, Саудівська Аравія.

За словами заступника керівника Офісу Президента Ігоря Жовкви, під час зустрічі буде розподілена відповідальність між країнами щодо співорганізації чи співлідерства у тому, чи іншому пункті української Формули миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-