Зустріч у Саудівській Аравії важлива залученням глобального Півдня – Карпентер

Зустріч у Саудівській Аравії важлива залученням глобального Півдня – Карпентер

Ексклюзив
Укрінформ
Зустріч щодо ключових принципів на основі Формули миру Президента Володимира Зеленського у Саудівській Аравії є важливою, оскільки участь у ній беруть також представники глобального Півдня, які починають все більш скептично ставитися до намірів Росії та розуміти загарбницький характер її війни проти України.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

"Ми, звичайно, підтримуємо ці зусилля Саудівської Аравії та України, спрямовані на проведення зустрічі представників різних країн для обговорення того, як Україна може перемогти у цій війні і як ми можемо повернутися до миру в цій частині світу", - сказав він.

За словами Карпентера, є багато країн у світі, які дивляться на російську війну проти України "під різним кутом зору".

Читайте також: Україна спробує послабити Росію на зустрічі в Саудівській Аравії – NYT

"Думаю, що з плином часу все більшій кількості країн стає зрозуміло, що це – імперська загарбницька війна. І тому важливо залучити до цієї дискусії різні країни за межами регіону. На мою думку, саме це і робить саудівська сторона, організовуючи цю зустріч", - зазначив очільник місії США в ОБСЄ.

Він вказав на те, що після одностороннього виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи "багато країн на глобальному Півдні починають набагато скептичніше ставитися до намірів Росії". "Вони бачать, що Росія веде дуже цинічну гру, отримуючи рекордні прибутки в результаті стрибка цін на продовольство. Я маю на увазі, що ціни на пшеницю зросли на 17% з того часу, як вони (росіяни – ред.) вийшли з угоди. І Росія насправді не надає жодної підтримки країнам, що розвиваються", - зазначив Карпентер.

Читайте також: Кулеба: Українська Формула миру – це, по суті, введений в дію Статут ООН

На його переконання, "деякі з наших партнерів на глобальному Півдні розуміють, про що саме йдеться у цій війні" і що вона є "нічим не спровокованою імперською загарбницькою війною". І чим довше триває ця війна, тим більше країн починають "скептично ставитися до заяв Росії та її дезінформації". В якості прикладу очільник місії США в ОБСЄ навів нещодавній саміт Росія-Африка, на який приїхали "не так вже й багато" африканських лідерів, а "ті, хто приїхав, були дуже відвертими у своїй критиці дій Росії".

"Ось чому такі обговорення, як ті, що відбуваються в Саудівській Аравії, є важливими. Тому що у них беруть участь не лише представники регіону ОБСЄ, а й з глобального Півдня", - заявив Карпентер.

Повне інтерв’ю з постійним представником США при ОБСЄ читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Читайте також: Напередодні зустрічі в Джидді. Яка сьогоднішня Саудівська Аравія

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 5 серпня, розпочинається друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського у Джидді, Саудівська Аравія. Участь у зустрічі беруть представники понад 40 держав.

За словами заступника керівника Офісу Президента України Ігоря Жовкви, під час зустрічі буде розподілена відповідальність між країнами щодо співорганізації чи співлідерства у тому чи іншому пункті української Формули миру.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявляв, що стратегія України щодо імплементації Формули миру Володимира Зеленського має три рівні. Перший – це зустрічі з послами, акредитованими в Україні, для докладного розгляду кожного з пунктів Формули миру. Другий – переговори в Саудівській Аравії на рівні радників з нацбезпеки та політичних радників «з метою пошуку оптимальних формулювань та механізмів імплементації українського мирного плану». Третій - установчий Глобальний саміт миру з лідерами держав, на якому відбудеться імплементація Формули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-