Австрія досі не переказала обіцяні для розмінування України гроші

Австрія досі не переказала обіцяні для розмінування України гроші

Укрінформ
Федеральний уряд Австрії поки що не передав словенській організації "Міжнародний трастовий фонд" (ITF) 2 млн євро, про надання яких для потреб розмінування в Україні було оголошено два місяці тому.

Як передає Укрінформ з посиланням на АРА, про це повідомив член Національної ради Австрії, речник із зовнішньополітичних питань ліберальної партії NEOS Гельмут Брандштеттер.

"Як підтвердив нам директор ITF, навіть через два місяці федеральний уряд не перерахував жодного цента з обіцяних двох мільйонів євро організації, що займається наданням допомоги", - заявив Брандштеттер.

За його словами, словенська організація "Міжнародний трастовий фонд" (ITF) досі не отримала жодного контракту.

"Той факт, що члени уряду від Австрійської народної партії, починаючи з канцлера і далі, при кожній нагоді вихваляються тим, що вони фінансово допомагають цивільному розмінуванню, є фарсом і просто неправдою", - заявив речник опозиційної NEOS.

Реагуючи на цю інформацією, у МЗС Австрії заявили АРА, що Австрійське агентство розвитку (ADA), яка здійснює платежі для МЗС, залежить від партнерів проєкту – тобто від ITF – у плані швидкого поданням ними проєктних пропозицій. Зазначається, що ITF подала таку проєктну пропозицію три тижні тому, 4 липня.

"Після розгляду ADA та укладення угоди з партнером проєкту все фінансування в такому обсязі має бути розглянуте та затверджене наглядовою радою ADA", - йдеться у повідомленні.

В австрійському МЗС очікують, що кошти для ITF перекажуть "в першій половині серпня".

Як повідомлялося, раніше мало місце зволікання з передачею урядом Австрії фінансової допомоги розміром 10 млн євро у Фонд енергетичної підтримки України. Виділення першого траншу цієї допомоги було оголошено ще в грудні 2022 року, під час масованих атак РФ на енергетичну інфраструктуру України. Втім, офіційна церемонія передачі коштів Енергетичному співтовариству, яке опікується Фондом, відбулася лише 25 травня 2023 року.

Читайте також: Австрія в ООН закликала Росію вивести війська з України

За даними австрійських ЗМІ, кошти повинні були надійти у Фонд з бюджету міністерства захисту клімату, яке очолює представниця від партії "Зелені" Леоноре Ґевесслер. Втім, у відомстві вказували на зволікання з боку міністерства фінансів, яке має погодити транш і яке очолює представник від Австрійської народної партії (ÖVP) Магнус Бруннер.

Як повідомляв Укрінформ, 28 травня федеральний уряд Австрії заявив, що надасть словенській організації "Міжнародний трастовий фонд" (ITF) 2 млн євро для гуманітарного розмінування в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-