Австрія в ООН закликала Росію вивести війська з України

Австрія в ООН закликала Росію вивести війська з України

Укрінформ
Австрія закликає Росію негайно та безумовно вивести усі свої війська з території України у межах її міжнародно визнаних кордонів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила федеральний міністр з питань ЄС та конституції Австрії Кароліне Едтштадлер на засіданні Генеральної Асамблеї ООН під час відкритих дебатів міністерського рівня, присвячених ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

"Я знову закликаю РФ негайно та без будь-яких попередніх умов вивести свої збройні сили з території України у рамках міжнародно визнаних кордонів", - сказала вона.

Австрійська урядовиця закликала усіх членів Генасамблеї "не залишатися обабіч, допоки основоположні принципи нашого міжнародно-правового порядку та порядку у сфері безпеки знаходяться під загрозою".

"Ніхто з нас не повинен мовчати, коли суверенітет, територіальна цілісність та незалежність держав знаходяться під загрозою та коли відбувається порушення Статуту ООН", - наголосила вона.

Едтштадлер також вказала на те, що непрямі, але чіткі ядерні погрози з боку РФ ведуть до безвідповідального підвищення неприйнятних ризиків, пов’язаних із застосуванням ядерної зброї. "Зараз треба гарантувати, щоб табу на застосування ядерної зброї продовжувало зберігатися", - заявила вона.

Спікерка нагадала, що війна почалася не у лютому 2022 року і що "РФ порушує Статус ООН з початку незаконної окупації та анексії Криму у 2014 році". Вона, зокрема, вказала на переслідування з того моменту етнічних меншин, таких як кримські татари, на півострові.

"На всіх окупованих територіях України порушення прав людини вийшло на новий рівень. Українські міста, такі як Буча та Маріуполь, стали синонімами невимовних людських страждань – масові звірства, які здійснюються проти цивільного населення, зґвалтування та тортури, позасудові вбивства", - заявила Едтштадлер.

На цьому тлі вона наголосила, що "мир не є можливим без справедливості та відповідальності", і тому всі ці злочини мають бути розслідувані, а винуватці притягнуті до відповідальності. Едтштадлер запевнила, що Австрія повністю підтримує всі зусилля в цьому напрямку, зокрема з боку Міжнародного кримінального суду.

Читайте також: Продовольство – не зброя: Австрія закликала Росію продовжити зернову угоду

У своєму виступі австрійська міністерка також закликала Росію "переглянути прийняте вчора рішення та забезпечити продовження Чорноморської зернової ініціативи".

"Україна, як кожна незалежна держава та член ООН, має право на стабільність та безпеку у рамках всеохоплюючого, справедливого та стійкого миру. Миру, який заснований на міжнародному праві та статуті ООН", - підкреслила австрійська урядовиця.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Радбез ООН провів засідання міністерського рівня з пункту порядку денного "Підтримання миру та безпеки України". У вівторок відбуваються відкриті дебати Генеральної Асамблеї ООН "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України" на рівні міністрів закордонних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-