Нова історія Європи сьогодні пишеться в Україні – фон дер Ляєн

Нова історія Європи сьогодні пишеться в Україні – фон дер Ляєн

Укрінформ
Новітня історія об’єднаної Європи, яка постала з попелу Другої світової війни, формувалася на основі свободи, демократії та рівності всіх перед законом, і зараз Україна вписує нову сторінку в цю історію Європи.

Про це у Нью-Йорку під час церемонії вручення Всесвітньої премії миру та свободи, яка цього року за рішенням Всесвітньої асоціації юристів присуджена Європейській комісії, заявила президентка цієї євроінституції Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ з посиланням на сайт Єврокомісії.

«Історія нашого Європейського Союзу є історією демократій, молодих та зрілих, які стають сильнішими разом. Це історія Німеччини й Італії, які відродилися після війни. Це історія Іспанії, Португалії та Греції на шляху від диктатури до демократії. Це історія демократичного ренесансу після падіння «залізної завіси». І наступна сторінка цієї історії пишеться сьогодні – в Україні, в Молдові та у Грузії, а також на Західних Балканах», - сказала очільниця Єврокомісії.

Читайте також: Для продовження експорту зерна з України треба розблокувати Чорне море - Урсула фон дер Ляєн

Вона зауважила, що Європа прагне стійкого та тривалого миру на основі принципів Хартії ООН, які є універсальними для всіх держав світу. Саме ці принципи порушила Росія, яка вдерлася в Україну та знову принесла війну на європейський континент, підкреслила фон дер Ляєн.

«Росія не лише скоїла невимовні злочини, стираючи міста, вилучаючи дітей з родин, вчиняючи холоднокровні вбивства мирного населення. Ця війна також йде проти всіх основ, на яких будуються Об’єднані Нації. Вона вражає саму ідею світового порядку, заснованого на міжнародному праві, де всі суверенні країни мають рівні права, і всі країни мають утримуватися від використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Це – слова, що містяться в Хартії ООН. Саме тому Європа стоятиме поряд з Україною так довго, скільки це буде необхідним», - наголосила вона.

Читайте також: Фон дер Ляєн: ЄС і надалі послаблюватиме санкціями російську машину війни

Фон дер Ляєн ще раз підкреслила, що сьогодні Україна воює не лише за власну свободу. Україна воює за свободу кожної країни, і саме така свобода є основоположним принципом Хартії ООН.

«Народ України хоче миру більше за будь-кого у світі. Але тривалий мир може бути побудований лише на основі міжнародного права. Має бути незалежна Україна, в межах її міжнародно визнаних кордонів, де буде забезпечена відповідальність за воєнні злочини, де будуть надані гарантії безпеки, щоб українці були вільними від страху. Саме це покладено в основу мирної формули Президента Зеленського. Кожен з десяти її пунктів базується на Хартії ООН та на резолюціях ООН. Хартія має бути початковим пунктом для будь-яких переговорів про справедливий та тривалий мир», - зазначила глава Європейської комісії.

Читайте також: Нідерланди розчаровані, що Росія блокує продовження «зернової угоди»

Вона зауважила, що є ще одна причина, за якої війна України проти російської агресії демонструє глибокий взаємозв’язок між миром та верховенством права.

«Українці зробили чіткий вибір на користь верховенства права й демократії. Вони хочуть приєднатися до Європейського Союзу. Це означає глибокі та структурні реформи – від незалежності судів до боротьби з корупцією, від дотримання прав меншин до свободи преси. Вражає, як швидко та віддано Україна імплементує ці реформи, попри війну», - додала фон дер Ляєн.

Читайте також: Продовжити «зернову угоду» без РФ можна, але будуть проблеми з безпекою – посол у Туреччині

Як повідомлялося, від початку повномасштабної російської агресії 24 лютого 2022 року Європейський Союз надає Україні політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу для забезпечення права країни на самооборону відповідно до Хартії ООН. Протягом минулого року загальний обсяг допомоги, що був наданий Україні від ЄС та від окремих країн-членів, перевищив 70 мільярдів євро. Єврокомісія внесла на розгляд євроінституцій пропозицію про внесення змін у багаторічний бюджет ЄС на 2024-2027 роки для створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, який, разом із внесками інших міжнародних донорів, стане основою для сталого фінансування та відбудови України після 2023 року.

Читайте також: Прагнення до членства в ЄС допомагає Україні наблизитися до НАТО - Урсула фон дер Ляєн

Крім того, високий представник ЄС запропонував країнам-членам створити спеціальний оборонний фонд в рамках Європейського фонду миру для підтримки Збройних сил України у розмірі 20 мільярдів євро на наступні 4 роки, з розрахунку 5 мільярдів євро на рік. Це дозволить країнам ЄС надавати Україні ефективну військову допомогу, включаючи постачання зброї та боєприпасів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-