Прагнення до членства в ЄС допомагає Україні наблизитися до НАТО - Урсула фон дер Ляєн

Прагнення до членства в ЄС допомагає Україні наблизитися до НАТО - Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Приєднання як до ЄС, так і до НАТО потребує від України глибоких внутрішніх перетворень, зміцнення інституцій та верховенства права, і у цьому Європейський Союз може допомогти Києву швидше пройти шлях до членства в Альянсі.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн перед початком другого дня роботи саміту НАТО у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо одну важливу можливість - зробити внесок у здійснення українського бажання не лише бути членом Європейського Союзу, а й приєднатися до НАТО. Необхідними для цього є реформи, зміцнення інституцій,.. боротьба проти корупції. Європейська комісія інтенсивно працює разом з Україною у здійсненні цих реформ», - зауважила президент ЄК.

За її словами, просування до членства в ЄС ґрунтується на конкретних здобутках.

«Ми бачимо ентузіазм та інтенсивність, з якими Україна проводить реформи, як швидко вона просувається до членства в ЄС. Я переконана: якщо українці зберігатимуть таку швидкість, вони невдовзі досягнуть успіху. Цей вражаючий приклад демонструє - ви можете рухатися швидко вперед до членства в ЄС, якщо виконуєте необхідні умови», - додала фон дер Ляєн.

Читайте також: Дуда сподівається на членство України в НАТО у перспективі кількох років

Вона нагадала, що жорстока війна, яку розв’язала Росія, триває вже понад 500 днів. «Це понад 500 днів страждань українського народу, але також понад 500 днів вражаючої стійкості, мужності та хоробрості українців. Ми також маємо продемонструвати та надсилаємо дуже чітке послання, що Європейський Союз підтримує Україну», - сказала президент Єврокомісії.

Вона нагадала, що від початку повномасштабного російського вторгнення ЄС мобілізував понад 70 мільярдів євро для допомоги Україні, надав притулок більш ніж 4 мільйонам українців. ЄС також надав Києву безпрецедентну військову допомогу, ухвалив законодавчий акт для прискорення виробництва вкрай необхідних Україні боєприпасів.

«Очевидним є одне – ця війна змінює обличчя Європи назавжди. Ми бачили, як до НАТО приєдналася Фінляндія, Швеція також приєднується, і ми вітаємо її з цим успіхом. Усі розуміють – це більше ніж війна, що Росія розпочала проти України. Йдеться про збереження глобального порядку, що заснований на правилах. Ми ніколи не приймемо, що сила визначає право. Ми віддані захисту міжнародного права, Хартії ООН, і це саме те, що єднає нас тут, у Вільнюсі», - заявила фон дер Ляєн.

Читайте також: НАТО не може наразі запропонувати Україні терміни вступу до Альянсу - прем’єрка Естонії

Як повідомлялося, у Вільнюсі проходить дводенний саміт НАТО, головними темами якого є зміцнення системи стримування й оборони Альянсу та продовження допомоги Україні. Сьогодні відбудеться перше засідання нової Ради НАТО-Україна за участю Президента України Володимира Зеленського та лідерів 31 країни-союзниці і Швеції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-