Продовжити «зернову угоду» без РФ можна, але будуть проблеми з безпекою – посол у Туреччині

Продовжити «зернову угоду» без РФ можна, але будуть проблеми з безпекою – посол у Туреччині

Укрінформ
Можливість продовження дії зернового коридору без участі в угоді Росії є, але ніхто не може гарантувати, що РФ не атакуватиме кораблі.

Про це в ефірі Радіо Свобода (програма "Свобода LIVE") заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, передає Укрінформ.

“Фізично кораблі можуть проходити з портів Одеси через територіальні води Румунії, Болгарії і Туреччини або інспектуватися, або ні. Це вже в залежності від того, як буде вирішено сторонами діючої ініціативи. Оскільки ні ми, ні Туреччина, ні ООН не вийшли з цієї ініціативи, тому вона для нас продовжує бути чинною. Єдине питання є фізична загроза. Тобто, коли була підписана угода, країна-агресорка дала гарантії не атакувати кораблі і портову інфраструктуру", – зазначив посол і додав, що “тепер такої гарантії немає”.

За словами Боднара, “як варіант, є можливість працювати зі страховиками, але тут теж виникають питання відповідальності за безпекові ризики”.

Читайте також: Для продовження експорту зерна з України треба розблокувати Чорне море - Урсула фон дер Ляєн

“Є ще питання про страхування, яке традиційно було актуальним для морських перевізників. Коли було підписано зернову угоду, це страхування відповідним чином знизилося у вартості, що дозволило з вигодою вивозити зерно. Зараз також можна це зробити при наявності політичної волі і певних заходах безпеки, які ми можемо гарантувати, а також, можливо, хтось з партнерів. Хоча це трошки сумнівно, оскільки треба тоді брати на себе відповідальність за збиття ракет чи іншого озброєння, яким росіяни можуть намагатися атакувати порти або кораблі”, – пояснив дипломат.

Він запевнив, що Туреччина зацікавлена у продовженні дії зернової угоди, бо була і є великим покупцем українського зерна.

“Ми цю угоду не укладали з російською стороною. Тому допоки наші партнери (в тому числі Туреччина – ред.) вважають її чинною, ми продовжуємо наполягати на тому, щоб вона продовжувала діяти”, – наголосив Боднар.

Читайте також: Глава МЗС Канади: Вихід Росії із зернової угоди збільшить страждання у світі

Як повідомляв Укрінформ, Росія заявила про припинення продовження дії зернової угоди, яка була укладена 22 липня 2022 року у Стамбулі на 120 днів і кілька разів продовжувалась.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зернова ініціатива може діяти й без участі РФ, а своїми діями про вихід із зернової угоди Росія зриває власні домовленості з Туреччиною та ООН, оскільки Україна з росіянами жодних угод не має.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-