«Зерновий коридор» не буде у безпеці, якщо ООН обмежиться заявами — Зеленський

«Зерновий коридор» не буде у безпеці, якщо ООН обмежиться заявами — Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський очікує від Організації Об'єднаних Націй практичних дій задля забезпечення безпеки зернового коридору, а не лише заяв.

Про це він сказав під час спільної з Прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава держави нагадав, що Україна мала угоду щодо експорту зерна з Туреччиною й ООН, і вона чинна, тоді як Росія порушила власні домовленості з ООН та турецькою стороною.

Відео: Офіс Президента

"Коридор (зерновий - ред) має бути в безпеці. Фактично, знаючи Росію, він не буде з безпеці, якщо ООН дуже чітко і дуже твердо не почне працювати на рівні Генерального секретаря. Крім його слів, які були достатньо потужними, потрібні практичні дії. Цього ми поки що не побачили", - сказав Зеленський.

Він зауважив, що з Туреччиною Україна працює на різних рівнях, і пообіцяв найближчим часом мати повну інформацію щодо бачення продовження функціонування коридору.

"Із Президентом Туреччини ми можемо говорити, як ми будемо діяти з ним, як ми можемо забезпечити безпеку в цьому коридорі. Тут є різні аспекти. Ми порушували питання щодо окремих конвоїв - їх потрібно обговорювати не тільки з Туреччиною, а й з іншими нашими партнерами. Я збираюсь це обговорити", - додав Президент.

Він також чекає відповіді від українських військових щодо безпекової ситуації для продовження роботи зернової ініціативи.

"І ООН, і Туреччина, і військові - усі можуть сказати, що гарантії 100% ніхто не дає. Але це дуже легка позиція. Для України як держави це не та позиція, на яку ми готові йти, тому що для нас потрібно, щоб коридор діяв. І ми маємо на це повне право", - підкреслив Зеленський.

Крім того, він розповів, що приватні компанії, які орендують кораблі і є трейдерами агропродукції, давно звертаються і заявляють про готовність брати на себе ризики, але йти коридором.

Глава держави заявив, що чекає відповідного плану від військових і Мінінфраструктури, як це можна зробити.

Читайте також: У порту «Чорноморськ» внаслідок російських обстрілів знищені 60 тисяч тонн зерна

Як повідомляв Укрінформ, Росія 17 липня заявила про припинення дії зернової угоди, яка була укладена 22 липня 2022 року у Стамбулі на 120 днів і кілька разів продовжувалась.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зернова ініціатива може діяти й без участі РФ, а своїми діями про вихід із зернової угоди Росія зриває власні домовленості з Туреччиною та ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-