Росія оголосила про припинення «зернової угоди»

Росія оголосила про припинення «зернової угоди»

Оновлено
Укрінформ
Російська сторона у понеділок направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та де-факто припинила її дію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на офіційного представника МЗС РФ Марію Захарову.

«Росія сьогодні офіційно повідомила турецьку та українську сторони, а також Секретаріат ООН про заперечення проти продовження угоди», – сказала Захарова.

За її словами, «найближчим часом буде опубліковано заяву МЗС із детальними роз'ясненнями російської позиції».

Речник президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив припинення дії зернової угоди. Він нагадав, що де-факто «чорноморські домовленості припинили свою дію сьогодні», а далі передав аргументацію президента РФ. Згідно з нею, «частина цих чорноморських домовленостей, яка стосується Росії, не виконана досі, тому її дія припиняється». «Як тільки російська частина домовленостей буде виконана, російська сторона повернеться до реалізації цієї угоди, негайно», – сказав Пєсков журналістам.

Читайте також: Китай сподівається на продовження дії Чорноморської зернової угоди – МЗС

Як повідомлялося напередодні, останнє судно в рамках укладеної за посередництва ООН угоди, яка дозволяє безпечно експортувати українське зерно в Чорне море, вийшло з Одеського порту вранці в неділю перед закінченням терміну продовження угоди 17 липня.

Чорноморська зернова угода була укладена в липні 2022 року. Задля цього було підписано два документи: за участю ООН, Туреччини і України й окремо – ООН, Туреччини й Росії.

Путін неодноразово погрожував не продовжувати угоду, вимагаючи зняття санкцій та перешкод для російського експорту.

Головною вимогою Москви було відновлення доступу «Россельхозбанку» до міжнародної міжбанківської мережі SWIFT, з якої ЄС виключив Росію у червні 2022 року за вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: Непродовження «зернової угоди» дорого коштуватиме Росії – Салліван

ЄС розглядає можливість підключення дочірньої компанії «Россельхозбанку» до SWIFT, що дозволить здійснювати транзакції з зерном і добривами.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що минулого тижня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш надіслав листа Путіну. У листі Гутерреш запропонував Москві продовжити угоду на кілька місяців, щоб надати ЄС час для підключення дочірньої компанії «Россельхозбанку» до SWIFT.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-