Кулеба: НАТО у Вільнюсі зробило пів кроку до запрошення України, у Вашингтоні лишилося ще пів кроку

Кулеба: НАТО у Вільнюсі зробило пів кроку до запрошення України, у Вашингтоні лишилося ще пів кроку

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в НАТО вже розпочалася робота над підготовкою «славетних рішень» саміту у Вашингтоні, які стосуватимуться також України.

Про це Кулеба сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми думаємо, що зараз треба видихнути і працювати далі. Коли ми на саміті (у Вільнюсі – ред.) уже прощалися з ключовими гравцями - назвемо їх так, то всі ми говорили: «До зустрічі у Вашингтоні». Тут я зупинюся, але у Вашингтоні наступного року відбудеться ювілейний саміт НАТО. І в Альянсі вже почалася робота над тим, щоб там були ухвалені з низки питань, не лише з українського питання, скажімо так, славетні рішення. Подивимося», - сказав Кулеба.

Читайте також: Твіт Зеленського про НАТО був елементом воєнної дипломатії – Дмитро Кулеба

Він зазначив, що загальна атмосфера у Вільнюсі і розмови за лаштунками «дуже обнадіюють».

«Ми, звісно, вже давно не купуємось ні на які слова і пусті обіцянки, але ми чули дуже важливі слова від людей, яким ми довіряємо, від країн, які конкретними справами довели, що вони серйозно на це (запрошення України до НАТО. – Ред,) налаштовані», - запевнив очільник МЗС.

Глава української дипломатії також висловив переконання, що оновлена Річна національна програма Україна-НАТО не перетвориться на аналог Плану дій щодо членства в НАТО.

Читайте також: «Спокійно, питання вирішене, ви будете в НАТО» - Кулеба про залаштунки саміту у Вільнюсі

«Ми будемо працювати над тим, щоб цей механізм був максимально гнучким, спрощеним… До кінця року має відбутися зустріч міністрів закордонних справ НАТО - ми вже проговорили у Вільнюсі, які рішення можуть ухвалити міністри на цій зустріч. Тому в наступні місяці будемо працювати (над цим – ред.)», - зазначив міністр.

Кулеба також відзначив, що НАТО, на відміну від ЄС, де все «суперзарегламентовано», є «дуже політичною інституцією».

«Тому я не здивуюся, якщо запрошення стати членом НАТО Україна отримає набагато швидше, ніж навіть буде виконано те, про що ми домовимося в рамках Річної національної програми. Тут важливий історичний момент. Ми працювали над цим і досі вважаємо, що Вільнюс мав стати цим історичним моментом, але замість кроку союзники зробили пів кроку. Але гарна новина в тому, що залишилось теж пів кроку. Не цілий крок, а пів кроку. І ми працюватимемо над тим, щоб союзники теж його зробили», - резюмував очільник МЗС.

Читайте також: Заява Байдена про членство України в НАТО є політичним зобов’язанням - Дмитро Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України - в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларацію про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Документ було презентовано під час урочистого заходу за участю лідерів G7 та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-