Заява Байдена про членство України в НАТО є політичним зобов’язанням - Дмитро Кулеба

Заява Байдена про членство України в НАТО є політичним зобов’язанням - Дмитро Кулеба

Укрінформ
Заява Президента США Джо Байдена про те, що Україна буде членом НАТО після завершення війни, є певним політичним зобов’язанням.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Коментуючи припущення експертів за підсумками саміту НАТО у Вільнюсі, що відсутність запрошення для України стати членом Альянсу політично потрібне США для можливого пізнішого торгу з Росією, глава української дипломатії зауважив, що «така версія має право на існування з точки зору логіки». 

«Але, знову ж таки, те, що я почув від президента Байдена - та, власне, всі це почули, просто ми почули більш детально за зачиненими дверима, але і публічно президент Байден коротко потім сказав, - що тепер не повинно ні в кого залишатися сумнівів у тому, що Україна буде членом НАТО. І коли президент Сполучених Штатів робить таку заяву, очевидно, що він бере на себе певне політичне зобов'язання», - сказав Кулеба. 

Він додав, що українська сторона «категорично і спочатку обережно і натяками, а напередодні саміту вже дуже прямолінійно» казала абсолютно всім партнерам, що «будь-які перемовини, будь з ким, будь-коли не повинні жодним чином впливати на членство України в Альянсі. Це мета, якої ми досягнемо за будь-яких умов. Президент (Зеленський – ред.) теж публічно говорив про це», - акцентував міністр.

Читайте також: Зеленський провів нараду за підсумками саміту НАТО

Стосовно того, чому на саміті у Вільнюсі не було оприлюднено політичне рішення про запрошення України до НАТО, Кулеба зазначив, що наші ключові партнери «побоюються швидкості».

«Тобто вони абсолютно погоджуються з тим, що Україна приїде в «пункт призначення» і буде членом НАТО - немає жодних сумнівів тепер у цьому, - але у них є страх, що якщо занадто швидко їхати, то можна потрапити в аварію. А вони цього хочуть уникнути, вони хочуть безпечно дістатися цієї точки», - констатував очільник МЗС. 

Як повідомлялося, Президент США Джо Байден на пресконференції у Гельсінкі 13 липня заявив, що приєднання України до НАТО під час війни неможливе, але вона буде в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-