Україна в ООН: Російська армія стоїть в одному ряду з ІДІЛ, «Аль-Шабаб» і «Талібаном»

Україна в ООН: Російська армія стоїть в одному ряду з ІДІЛ, «Аль-Шабаб» і «Талібаном»

Укрінформ
Україна вітає рішення Генерального секретаря ООН включити російські збройні сили та пов'язані з ними збройні угруповання до переліку злісних порушників прав дітей за дії РФ в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив у середу постпред України при ООН Сергій Кислиця на відкритих дебатах Ради Безпеки ООН щодо дітей та збройних конфліктів.

«Російська армія, безсумнівно, стоїть в одному ряду з такими найбільш кричущими злочинцями, як ІДІЛ, «Аль-Шабаб», «Талібан» та іншими, з огляду на жахливі злочини, які вони скоїли і продовжують скоювати щодня проти дітей в Україні», — сказав Кислиця.

Раніше повідомлялося, що ООН оприлюднила доповідь Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, де збройні сили РФ включено до глобального списку злісних порушників прав дітей за вбивства та акти насилля в Україні.

Російська армія фігурує у відповідному додатку до доповіді «Діти та збройні конфлікти», однак, вказано, що Росія нібито вжила «впродовж звітного періоду заходів для поліпшення захисту дітей».

Кислиця зазначив, що оскільки Росія продовжує ігнорувати будь-який діалог з правозахисними процедурами ООН, такими як комісія з розслідування, Міжнародний кримінальний суд та Міжнародний суд ООН, «ми очікуємо побачити докази її справжньої рішучості співпрацювати з ООН та командою Офісу спецпредставника Генсека щодо дітей і збройних конфліктів, зокрема».

Україна сподівається одного дня побачити повну імплементацію «найповнішого плану дій», розробленого Росією спільно з ООН, про що заявила спецпредставниця Генсека з питань дітей і збройних конфліктів Вірджинія Гамба під час презентації доповіді 27 червня, додав постпред.

«Тільки тоді можна буде виправдано назвати Росію однією зі «сторін, які вжили заходів протягом звітного періоду, спрямованих на поліпшення захисту дітей», — наголосив він.

Кислиця закликав спецпредставницю Генсека наполегливо вимагати від Російської Федерації виконання всіх її зобов'язань за міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом у галузі прав людини.

«Це включає припинення всіх серйозних порушень прав дітей в Україні та забезпечення своєчасного і безпечного повернення всіх українських дітей, які насильно й незаконно утримуються Росією», — сказав він.

Кислиця зауважив, що в доповіді Генсека не приділено належної уваги масовому викраденню українських дітей Росією. Російська влада неодноразово заявляла, що з України до Росії «переселено» понад 700 тис. дітей. Україна має вагомі підстави вважати, що РФ насильно й незаконно вивезла кілька сотень тисяч українських дітей, зауважив дипломат.

Читайте також: Кислиця закликав Радбез ООН стежити за російською кризою, аби уникнути загроз для світу

На сьогодні українська влада ідентифікувала 19 492 таких дітей, у тому числі 4390 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нині лише 380 з них були повернуті та возз'єднані зі своїми родинами, розповів Кислиця.

У середу Велика Британія, яка головує в липні в Радбезі ООН, організувала відкриті дебати щодо дітей та збройних конфліктів.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральний секретар ООН схвалив рішення додати збройні сили РФ до глобального списку злісних порушників, що містяться в доповіді «Діти та збройні конфлікти» за вбивства й каліцтва дітей та атаки на школи й лікарні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-