Кислиця закликав Радбез ООН стежити за російською кризою, аби уникнути загроз для світу

Кислиця закликав Радбез ООН стежити за російською кризою, аби уникнути загроз для світу

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав Раду Безпеки ООН «уважно стежити за російською кризою і зробити необхідні кроки для усунення численних неминучих загроз і викликів, які ця неспроможна держава становить для світу».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це він заявив у п’ятницю на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному Росією для чергової спроби засудити західні поставки зброї в Україну.

За словами Кислиці, після спроб міжнародна спільнота має винести кілька уроків з подій у Росії 23–24 червня.

«Доводячи свою неадекватність продовженням війни проти України без будь-яких шансів на успіх, путінський режим продемонстрував, що більше не здатний контролювати свою власну країну. Суботній наступ на Москву було зупинено тільки рішенням ватажка «Вагнера» після втручання білоруського диктатора Лукашенка», – сказав Кислиця.

Читайте також: Супутник показує ймовірні бази ПВК «Вагнер» у Білорусі - Reuters

Путінський режим був побудований на брехні та лицемірстві, зазначив він, нагадавши, що російський президент неодноразово брехав, нібито держава не має стосунку до ПВК «Вагнера», а потім зізнався, що з бюджету РФ на утримання найманців цієї структури було виділено близько 1 млрд доларів.

«Путін та його поплічники ненадійні й непередбачувані навіть на крок уперед. Цей режим продовжує становити екзистенційну загрозу не тільки для своїх сусідів та інших регіонів по всьому світу, а й для самої Росії», – зазначив постпред.

Читайте також: «Вагнерівці» у Білорусі: Науседа сподівається, що у Вільнюсі вирішать посилити східний фланг НАТО

За його словами, путінський режим і далі продовжуватиме деградувати, породжуючи нові кризи й загрози, поки остаточно не впаде.

«Тому міжнародне співтовариство має розглядати кризу в РФ як одне з пріоритетних питань», – сказав він, додавши, що воєнна поразка Росії в Україні, забезпечення відповідальності за скоєні злочини й міжнародний контроль над російським військовим арсеналом мають бути необхідними елементами врегулювання російської кризи.

Як повідомляв Укрінформ, ватажок "ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин 23 червня оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Військовий заколот "вагнерівців", які прямували озброєними колонами до Москви, вдалося зупинити наступного дня за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Читайте також: Польща бачить загрозу у переміщенні в Білорусь ядерної зброї та «вагнерівців» - євродепутат

За повідомленнями ЗМІ, під час заколоту Путін втік з Москви до Санкт-Петербурга.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-