Клімкін: Висилка посла Грузії з України є цілком логічним кроком

Клімкін: Висилка посла Грузії з України є цілком логічним кроком

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав цілком логічною рекомендацію послу Грузії залишити Україну і привернув увагу до того, що грузинська влада чинить недружні дії не лише щодо громадянина України Міхеїла Саакашвілі, а й стосовно нашої країни.

Про це дипломат написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Висилка грузинського посла - цілком логічний крок. У Саакашвілі в Україні є свої фанати та свої недоброзичливці, але він громадянин України, і ми маємо його захищати. Принцип "ми своїх не кидаємо" має працювати для всіх, на те він і принцип", - зазначив Клімкін.

Читайте також: МЗС України рекомендувало послу Грузії повернутися у Тбілісі

Він зауважив, що немає нічого важливішого за людське життя, але з Грузією в нас є значно ширший контекст. У цьому контексті ексміністр навів приклад накладення Україною санкцій на грузинську авіакомпанію Georgian Airways, яка відновила польоти в РФ на регулярній основі.

"Тобто, крім недружніх дій до громадянина України, маємо недружні дії стосовно нас, причому Грузія під час війни не просто уникає санкцій, вона пожвавлює відносини в ключових сферах з РФ. Більше того, в Грузію іде потік російських грошей, і є підстави вважати, що через неї намагаються обійти санкції - від автівок до нафтопродуктів. Все це ставить для Грузії одне, але фундаментальне питання - частиною чого вона є або, точніше, прагне стати: Заходу чи "і нашим, і вашим?"" - зазначив колишній очільник МЗС.

Читайте також: До МЗС Грузії викликали українського дипломата через санкції проти Georgian Airways

За словами Клімкіна, він завжди дуже хотів побачити грузинський прапор поряд з українським перед штаб-квартирами ЄС та НАТО у Брюсселі.

"В мене є велика симпатія до грузинського народу, але сьогоднішня Грузія на це не заслуговує. Вона навіть не декларує інші, відмінні від наших цінності - вона їх не має. І це дуже сумно. Колись Грузія неодмінно потребуватиме друзів і союзників і, озирнувшись, їх не знайде - не знаю, чи буде це трагедією для сьогоднішнього грузинського керівництва, а для Грузії - стовідсотково", - переконаний Клімкін.

Читайте також: Відмова Грузії у статусі кандидата в члени ЄС була не помилкою, а попередженням - Зурабішвілі

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України запропонувало послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі повернутись у Тбілісі для проведення консультацій з урядом з метою пошуку шляхів вирішення ситуації з ув'язненим у Грузії Міхеїлом Саакашвілі.

3 липня Саакашвілі в онлайн-форматі взяв участь у судовому засіданні. Він продемонстрував, як сильно схуд під час перебування у лікарні.

Читайте також: Саакашвілі виступив у суді онлайн і показав, в якому він стані

Президент України Володимир Зеленський висловив обурення станом ув’язненого Саакашвілі та доручив Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест через знущання з Саакашвілі та запропонувати залишити Україну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-