Розпад Росії є питанням часу – експерт

Розпад Росії є питанням часу – експерт

Укрінформ
Колапс Росії є питанням часу, оскільки федеральний центр показав свою неспроможність у базовому питанні – безпеки. Тому на Заході, зокрема в Європі, зараз зайняті вивченням того, якими можуть бути сценарії розпаду РФ.

Таку думку висловив Українському радіо президент Центру глобалістики "Стратегія 21" Михайло Гончар, коментуючи заяву секретаря РНБО Олексія Данілова, що Захід має готуватися до розпаду РФ, бо диктатор Володимир Путін втратив контроль над своєю країною, передає Укрінформ.

За словами експерта, Російська Федерація не моноетнічна і не моноконфесійна держава. Це конгломерат різних народів, етносів з різними конфесійними параметрами. Термін "федерація" в назві цієї країни не відповідає реальному стану речей. Тому можна довго, але не весь час утримувати весь цей конгломерат у монолітному стані, зауважує Гончар.

Читайте також: У ЄС розглядають сценарій розпаду Росії – посол України

На його переконання, колапс Росії – це питання часу, про що свідчить поява нових досліджень. "У 2021-му році тему колапсу Росії сприймали як екзотичну і маргінальну. У 2022-му році вже це питання стали обговорювати. У 2023-му році ми бачимо, наприклад, що починають виходити серйозні дослідження. Зокрема, нещодавно була презентована робота Януша Буґайського "Неспроможна держава. Інструкція з розшматування Росії", де йдеться про сценарії, які можуть мати місце у випадку її колапсу, які не розглядаються, як такі "буде чи не буде". Питання лише часу, коли це трапиться. Позаминулого тижня в Словаччині була презентована книга видатного словацького футуролога Юрая Месіка "2023: Рік смерті Російської імперії". Він системно займається проблематикою вивчення Росії і ще у 2016 році видав есе, що Росія не переживе 2031-й рік. Тому західна думка, зокрема європейська, зараз зайнята вивченням питання, які можуть бути сценарії розпаду Росії. Звичайно, включаючи й сценарії пролонгації путінської держави, репресивної держави, але з розумінням того, що потенціал її існування завершується", – пояснює експерт.

Гончар також наголосив, що в контексті протидії кліматичним змінам завершується епоха викопних видів палива. А викопні види палива – це те, на чому базується сучасна Російська Федерація. Тобто на доходах від розробки цих енергоресурсів та їх продажу. Вони припали саме на період президентства Путіна, і цементували утворення "Російська Федерація". Зараз, на думку Гончара, коли ці доходи витрачаються на ведення війни, вони починають все менше відігравати роль ключового фактора. Доводиться скорочувати різні соціальні програми, інвестиції в регіони тощо.

"Не зовсім коректно ставити питання про те, чи відбудеться колапс Росії цього року, чи наступного, чи через 5 років. Це відбудеться прогнозовано-неочікувано", – переконаний президент Центру глобалістики "Стратегія 21".

Читайте також: РФ – недоімперія, яка недорозпалася. Але що при цьому вважати «Росією»?

На його думку, також питання часу – коли суб'єкти "федерації" після заколоту Пригожина почнуть ухвалювати на локальному рівні певні рішення, пов'язані з тим, щоб забезпечити стабільність суб'єкту "федерації", розуміючи, що федеральний центр показав свою неспроможність у базовому питанні – питанні безпеки.

"А отже, оскільки війна поглинає все більше і більше ресурсів, то десь в далекій Якутії і в європейській частині Росії будуть все більше задумуватися і приймати практичні рішення "на всяк випадок". Це не буде відразу відкритий виступ проти федерального центру, бо він ще доволі потужний. Але крихкістю та вразливістю федерального центру не скористається хіба що лінивий", – підсумував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, секретар Ради безпеки і оборони України Олексій Данілов у виступі на міжнародній конференції "Україна та НАТО напередодні Вільнюського саміту: від підтримки через перемогу до членства" заявив, що спроба заколоту ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина започаткувала процес неминучого розвалу Росії, його перебіг залежить від відповідальних політиків у світі.

Зі свого боку посол України при ЄС Всеволод Ченцов зазначив, що в Європейському Союзі вже давно триває дискусія щодо дій євроспільноти і держав-членів за різних сценаріїв розвитку подій у Росії, включно з розпадом РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-